Комарите си имат предпочитани цветове

Комарите си имат предпочитани цветове Снимка: pixabay.com

Хората, облечени в зелени, лилави, сини и бели дрехи по-рядко са аткувани от комари

В експеримент, проведен от служители на Вашингтонския университет, комарите реагират по-често на хора, облечени в червени, оранжеви, черни и сини дрехи.

А хората в зелени, лилави, сини и бели дрехи не са аткувани от комари.

Комарите обаче първо подушват жертвата си, а не я разглеждат веднага.

Учени от същия университет през 2015 г. възпроизвеждат пълния цикъл на ловуването на комарите с помощта аеродинамична тръба.

Отначало комарът търси следи от въглероден диоксид във въздуха. Комарите могат да надушат "отпадните продукти" от дишането на живи същества на разстояние до 50 метра.

На около 15 метра от жертвата насекомото вече включва и зрението си. Когато жертвата е под прицел, комарът започва престрелка в търсене на оптималното място за кацане. Със сигурност сте забелязали този етап, когато комарът кръжи около вас дълго време. Знайте, че в този момент той търси къде би било най-добре да се приземи за ухапването.В този момент неговото "оръжие" се намира в режим на бойна готовност.

Има редица аромати, които отблъскват комарите. Ако много хора са чували за миризмата на огън и хвойна, то фактът, че кръвосмучащите се плашат от миризмата на чесън - може да бъде откритие за вас. Между другото, не е  задължително да го ядете. Достатъчно е просто да почистите и да поставите скилидка чесън наблизо. Ако го настържете на ренде, ефектът му ще се увеличи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: