Уникални контактни лещи дават шанс на далтонистите да различават цветове

Уникални контактни лещи дават шанс на далтонистите да различават цветове Снимка: ACS Nano

Учени от ОАЕ са разработили специален материал за контактни лещи, който позволява на хората с далтонизъм да различават цветовете

В това им е помогнала стара технология за производство на цветно стъкло.

Далтонизмът е генетична особеност, която влияе върху възприемането на цветовете от човека. Далтонистите (най-често мъже) не са в състояние да различават всички или някои от цветовете. Най-често срещана е червено-зелена цветна слепота.

Учени от Обединените арабски емирства са си поставили задачата да създадат безопасни и удобни контактни лещи, които да предават добре желаните цветове. За целта са използвали наночастици злато, което се използва от векове за създаване на стъкло в наситен рубинен цвят. Този ефект се постига поради факта, че златните частици в стъклото разпръскват светлината по специален начин.

При производството на новите лещи се използва хидрогелен полимер, смесен със златни наночастици в правилна пропорция. Лабораторни изследвания са доказали, че този прототип е безопасен за хората.

Сега на учените остава да проведат клинични изпитания на новите лещи с участието на хора, за да преценят колко удобно е да ги носят, както и да разкрият възможни скрити недостатъци.

Ако тази разработка стане толкова достъпна, колкото конвенционалните контактни лещи, това със сигурност ще направи живота на хиляди далтонисти по света по-ярък и по-пълноценен.

Научна статия, подробно описваща изследването, е публикувана в изданието ACS Nano.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: