Защо светофарите използват червен, жълт и зелен цвят?

Защо светофарите използват червен, жълт и зелен цвят? Снимка: faktodrom.com

Тези три цвята съвсем не са избрани случайно

Светофарът е универсална вещ, използваща се в целия свят - всеки ден той неизменно ни придружава по пътя и вече не изненадва никого. Знаете ли, че трите цвята на светофара не са избрани случайно?

Според историята, при избора на цветове за светофара, инженерите се ръководят не само от принципите на цветовото възприятие, но и от законите на физиката. От оптиката знаем, че светлинните лъчи с различни цветове имат различна дължина на вълната и се разпространяват по различен начин в атмосферата.

Вълните на забраняващата, червена светлина, имат най-голяма дължина и следователно се разпространяват с минимални загуби. Говорейки на обикновен език - най-добре са видими отдалеч и в тъмната част от денонощието. 

Следващата степен на по-добро разпространение е жълтата светлина. Тя се вижда малко по-лошо от червената но по-добре от зелената, добре се забелязва в тъмното и най-добре подхожда за предупредителен сигнал.

Зелените вълни са най-"незабележими" - при недобра видимост поради лошо време или в мъгла те силно поглъщат капките вода, суспендирани във въздуха. При това зелената светлина може да се възприема като жълта,  а жълтата като червена. Зеленият, разрешаващ преминаването цвят, е с най-късата дължина на вълната в сравнение с червения и жълтия, вижда се по-добре от близко разстояние.

Освен това, изборът на именно такива цветове на светофара е свързан с психоемоционалното възприятие: червеният цвят се възприема от нас като опасност, жълтият е цветът на концентрацията, а зеленият цвят е най-благоприятен за очите, той е отпускащ и разрешаващ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: