Индийската дигитална рупия ще може да се обменя в кеш

Индийската дигитална рупия ще може да се обменя в кеш Снимка: coingeek.com

Премиерът на Индия Нарендра Моди в обръщение към нацията вчера представи на обществеността подпробности за индийската цифрова валута.

След като министърът на финансите Нирмала Ситараман обявяви, че дигиталната рупия на Индийската централна бака (Central Bank Digital Currency или CBDC) присъства в държавния бюджет за 2022 г., вчера премиерът Моди поясни как цифровата валута ще даде тласък на цифровата икономика през следващата година.

Той увери, че цифровата рупия ще бъде подкрепяна, контролирана и наблюдавана от централната банка и ще бъде цифров аватар на фиатната валута на Индия.

Премиерът намекна, че цифрова рупия ще бъде законно платежно средство, като обновена версия на физическата валута. Моди подчерта, че хората ще могат лесно да конвертират цифрова валута във физическа и обратно, което ще укрепи цифровата икономика и екосистемата на Индия.

Дигиталните плащания и онлайн прехвърлянето на средства ще бъдат по-безопасни, сигурни и безрискови, каза Моди. Той добави, че това ще рационализира и глобалната система за цифрово плащане, ще революционизира финтех спектъра и ще реши множеството предизвикателства на печата, управлението и логистиката на физическата валута.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: