Bank of England прогнозира отказ от парите в брой

Bank of England прогнозира отказ от парите в брой Снимка: https://pixabay.com/

Великобритания може да се откаже от използването на пари в брой поради постепенното им изчезване от икономиката на кралството

Това пише Bloomberg, цитирайки думите на заместник-управителя на Bank of England Джон Кънлиф.

Според ръководителя на регулатора популярността на кредитните и дебитните карти, съчетана с развитието на онлайн технологиите в близко бъдеще, може да снижи ролята на парите в брой в транзакциите на острова.

"Държавните пари на централната банка изчезват. Има места в Лондон, където не можете да ги използвате в личните си сделки", обясни Кънлиф.

Той също така смята, че британското правителство ще трябва да се адаптира, за да следи всички парични потоци в бъдещата финансова система.

Ръководителят на Английската централна банка отбеляза, че регулаторът и британското министерство на финансите сега проучват въпроса дали да приемат цифровата валута на централната банка (CBDC) на страната като равностоен платежен инструмент за пари в брой.

"Развитието на технологиите няма да спре. Парите в брой ще изчезнат и въпросът ще бъде каква роля може да играе CBDC в това", добави той.

Според регулатора на Обединеното кралство, парите в брой са били доминиращият метод на плащане за британците до 2016 г. По-късно те отстъпиха лидерство в операциите с банкови карти, както и други форми на онлайн плащане. Добавяме, че пандемията на коронавирус работи само като катализатор за този процес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: