Знак на добра воля от Русия

Знак на добра воля от Русия Снимка: hadalsame.com

След натиск от политици и рибари, руският военноморски флот ще изнесе планираното си учение извън ексклузивната икономическа зона на Ирландия (EEZ).

Учението с „боен огън“ трябваше да се проведе на 240 км от югозападния бряг на Ирландия, в международни води, но приоритетна ирландска риболовна и икономическа зона.  Късно в събота обаче, ирландският външен министър Саймън Коуни съобщи, че действията ще бъдат преместени по-далеч от ирландското крайбрежие. В свое предишно изявление министър Коуни каза, че Ирландия „не би приветствала” провеждането на учения в EEZ, но твърдеше, че страната няма власт да спре Русия.

Все пак ирландците предприха някои инициативи. Групи рибари от района предупредиха, че ще организират мирни протести, ако учението продължи според първоначалното планиране. 

Ирландският младши министър (асистент на министър-председателя – бел.ред.) Майкъл Нунан предупреди, че планираните учения може да имат "пагубни последици" за морската фауна в района, включително няколко вида китове.

Ирландската организация на южните и западните рибопроизводители също изрази позицията си в интерес на защитата на биоразнообразието и морския живот, като подчерта и значението на района за местните общности.

Решението за преместване на учението е "жест на добра воля", за да не се "пречи на риболовните дейности на ирландските кораби в традиционните риболовни зони", каза вчера руският посланик в Ирландия Юрий Филатов. Тази му позиция значително се рзличава от изказването му на  пресконференция в Дъблин миналия понеделник, когато твърдеше, че спорът е „пресилен” и го нарече "несъществуваща история", използвана в "пропагандната кампания" за предполагаема руска заплаха за Европа.

Тогава посланик Филатов беше поканен пред Комисията по външни работи и отбрана към Ирландския парламент, за да отговори на въпросите ѝ – процедура, която нито един посланик не е длъжен да уважи, но от комисията изтъкнаха, че военноморско учение на Русия толкова близо до ирландска територия, крие „значителни въпроси от обществен интерес”, за които страната трябва да бъде информирана

Развитието на спора намери положително разрешаване, което мнозина разчитат като първа малка маслинова клонка в напрежението между Русия и НАТО. Ирландия не е пълноправен член на Североатлантическия алианс заради твърдата си политика на военен неутралитет, но участва в инициативата му  „Партньорство за мир” и е член на Съвета за евроатлантическо партньорство. Освен това Ирландия сътрудничи с НАТО по въпросите на миротворчеството, хуминатарната помощ, решаването на кризи и други въпроси от взаимен интерес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: