Русия демонстрира военна мощ с големи военни маневри в Крим

Русия демонстрира военна мощ с големи военни маневри в Крим Снимка: ТАСС

Докато очаква отговора на САЩ и НАТО на нейните виждания за архитектурата на сигурността в Европа, Русия реши да засили напрежението.

Миналата седмица на срещата в Женева между Сергей Лавров и Антъни Блинкен, последният се ангажира да предостави писмени отговори на исканията на Русия да върне времето назад – т.е., да се възстанови геополитическата карта на Европа от 1997 г., без оглед на реалната ситуация, решенията и желанията на суверенните държави в Източна Европа, обект на руските интереси.  

Засега Вашингтон не дава никакви признаци кога ще направи това. И докато чака, Руската федераци изглежда реши да покаже своята „добронамереност” в традиционния си стил – с дрънкане на оръжия и демонстрация на сила, като вчера обяви, че започва мащабни военни учения на Кримския полуоствов и в районите около Ростов на Дон и Краснодар – твърде близо до украинска територия, съобщават световните информационни агенции. 

В маневрите участват над 60 бойни самолета, включително изтребители Su-27SM и Su-30SM2, както и изтребители-бомбардировачи SU-34. Освен това в Южния военен район, един от петте, на които Русия е разделена, ще се извършат изстрелвания на ракети срещу цели, разположени на „възможно най-голямо разстояние“. Самолетите ще тестват и действия за защита на цели, „чувствителни към атаки от чужбина”, като граждански и военни летища, за което вече са приведени в бойна готовност над 6000 военнослужещи. 

Другите важни маневри се провеждат в района по линията Русия, Беларус, Украйна и балтийските държави. Руското министерство на отбраната пусна официално видео, в което обяснява подробности за тези учения и съобщава, че те ще продължат до събота, 29 януари.

Пентагонът вече предупреди, че не вижда признаци за деескалация от страна на Русия. Президентът Байдън приведе в бойна готовност 8 500 войници, потенциално презназначени да подпомогнат силите на НАТО в Европа и посочи, че броят им може и да нарасне.

Но мерките на американската администрация не свършват до тук. Официални лица предупредиха вчера "Уолстрийт джърнъл", че работят върху "мощен" контрол и санкции върху износа за Русия в ключови сектори. Също така заедно със съюзниците от НАТО, САЩ разработват и алтернативи за доставка на газ за Европа, ако Владимир Путин реши да затвори крана.

Това разбира се ще означава, че ще се затвори и европейския портфейл с огромни финансови ресурси за Русия, чиято икономическа стабилност се крепи на износа на петрол и природен газ, макар че не може да постигне приличен жизнен стандарт на населението си. Но след като Владимир Путин е готов да хвърли собствения си народ във война, едва ли ще го спре още по-тежкото обедняване на руснаците и спираловидното нарастване на инфлацията на рублата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: