Електронната Естония отвръща на удара

Електронната Естония отвръща на удара Снимка: estonia.ee

Естония организира публично-частен електронен хакатон, за да разбие кризата
Естония е чудесен пример за това как правителството, гражданите и бизнесът се борят рамо до рамо за намаляване на прогнозираните и осезаеми икономически ефекти от кризата COVID-19, пише естонската Meta Advisory Group.

Естонците са известни с това, че са най-развитата в световен мащаб IT нация. До момента са създали потресаващ брой световно успешни компании. Те включват четири „еднорога", цифрови стартиращи компании на стойност над 1 милиард долара: Skype, TransferWise, Bolt и Playtech.

Определени от Wired като „най-напредналото цифрово общество в света“, при извънредни ситуации като сегашното огнище на COVID-19 естонците доказват на терен защо дигиталното общество е истинска необходимост. 

Докато лекарите работят усилено в болниците, за да се грижат за болните, публичният и частният сектор работят по електронни решения за справяне с икономическата криза чрез иновации. 

В същия ден, когато беше обявено извънредното положение в Естония, беше проведен публично-частен съвместен е-хакатон, който да „хакне" кризата. Десетки стартиращи компании в цялата страна допринесоха с идеи и решения в рамките на хакатона „Hack the Crisis“.

Sixfold, компания, основана от опитни австрийски и естонски IT предприемачи, направи своята интерактивна карта за преминаващите държавни граници в реално време (border crossing times live map) безплатна и достъпна за всеки. Това ще помогне на логистичните компании както в Естония, така и в цяла Европа. Надеждата е, че така ще се намали ефектът от кризата върху логистиката. Поради настоящата ситуация има компании, разполагащи с човешки ресурси, които не могат да използват - и други, които не разполагат с работна ръка. 

В резултат на хакатона беше пусната платформата за споделяне на работна сила Share Force One. Платформата свързва B2B сайтове за временна обмяна на работна сила. Share Force One работи в партньорство с Естонския фонд за осигуряване при безработица. Платформата е интерактивна, работеща в реално време и безплатна за използване от целия бизнес в Естония.

Освен това две естонски организации, Accelerate Estonia и Garage48, създадоха онлайн хакатон с над 1100 души от над 20 държави и 14 часови зони, които се събират, за да разработват решения, за да помагат на Естония да излезе от коронавирус кризата и да създадат конкурентни предимства в периода след кризисния период.

„Сътрудничеството между стартиращите компании и държавното управление е в ДНК-то на естонското цифрово общество. С около 1000 примера Естония е сред първите държави в света по стартъпи на глава от населението. По отношение на регулацията за стартъпи Естония е на първо място в света, според проучване на Index Ventures от края на 2018 г. Сега този актив се използва бързо, за да превърне кризата в икономически възможности“, заяви президентът на Естония, Керсти Калюлайд.

Докато държавата вече помага и се подготвя за по-нататъшно подпомагане на бизнеса си, компаниите дават своя принос. Министерството на икономиката създаде уеб портал за събиране на информация от фирми, които са готови да помогнат на правителството със свои ресурси, материални и експертиза.

Според Каймар Кару, естонския министър на външната търговия и информационните технологии, е нужно правителството да помогне максимално на своите граждани и компании по време на ситуацията с COVID-19. В същото време има предприятия, които са готови да допринасят с ресурсите си, за да помогнат на правителството да се справи с пречките. 
„Създадохме обикновен уебсайт в портала eesti.ee, където предприемачите могат да декларират видовете инструменти или компетентности, с които могат да помогнат. Ние ще събираме тази информация и ще я разпространяваме между агенциите“, заяви министърът.


(Снимка: Президентът на Естония, Керсти Калюлайд)

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: