Транспортът на бъдещето: Кога човечеството ще премине към летящи автомобили?

Транспортът на бъдещето: Кога човечеството ще премине към летящи автомобили? Снимка: habr.com

Съществуват няколко проекта на автомобили, благодарение на които можем да се надяваме, че летящите коли ще се появят скоро

Вече има няколко десетки проекта за летящи автомобили. Някои от техните прототипи вече преминаха успешно тестовете. Дори редица известни производители на автомобили работят върху създаването на коли от подобен тип, съобщава  habr.com.

AirCar

През юни прототип на самолета-автомобил прелетя между летищата в Словакия. Скоростта му възлиза на 170 км / ч. В същото време на обиктовените пътища тази новост по всичко прилича на спортен автомобил, а за превръщането му в самолет са нужни 2 минути и 15 секунди. Също така за летящата версия на колата е необходима самолетна писта, а двигателят на устройството е бензинов.

Hyundai

Въздушните таксита на известния производител ще започнат да летят в градовете на Америка през 2025 година. Сега служителите на компанията работят върху създаването на автомобили с капацитет от пет до шест души - за града и по-голям брой пътници - за полети от един град в друг. Решава се е въпросът и с въздушния транспорт, превозващ товари.

Батерии за летящи автомобили

С тяхното създаване и тестване са ангажирани учени от Университета на Пенсилвания. Предполага се, че аеромобилите ще летят най-малко 15 пъти на ден, от които два пъти-в пиковите часове. Много е важно батериите да се направят възможно най-леки и способни да осигурят полет на разстояние от 80 километра. За тази цел изследователите вече са тествали две литиево-йонни батерии, които се зареждат за преодоляване на 80 километра от 5 до 10 минути. Животът им е до 2 000 цикъла на зареждане и разреждане.

Airspeeder

Австралийската компания Airspeeder тества нов летателен апарат - електрически мултикоптер за вертикално излитане, който може да достигне скорост до 100 км/ч и да лети на височина 500 метра. Батерията тук е сменяема, една батерия позволява полет от 10 до 15 минути. Основната цел на производителя е да създаде устройства за състезания.

Lilium

През ноември компанията Lilium ще представи електросамолет. Твърди се, че ще може да изминава до 300 километра и да излита вертикално.

Heaviside 

Организацията Kitty Hawk Corp, занимаваща се със създаването на летящи автомобили, купи компанията 3D Robotics. Създаденият от  3D Robotics електрически самолет Heaviside е подобен на обикновения и донякъде напомня на проектите на стартъпите Archer, Joby, Lilium.

Joby

Летящото такси на тази компания ще стартира през 2024 година. То ще развива скорост до 320 км/с и ще лети на разстояние до 240 км. Сега целта на представителите на Joby Aviation е да направят стойността на полети с въздушен автомобил равна на тарифата на икономична класа на Uber X. Освен това, още през 2022 година апаратите на Joby ще се използва от американските военни за медицинска евакуация и оказване на помощ при извънредни ситуации.

Аероавтобус

Базираната в Ню Йорк компания Kelekona създаде прототип на въздушен автобус за 40 пътници. Той може да измине 530 километра за един час. Апаратът ще излита от хеликоптерни площадки. Вярно,  все още не е ясно по какъв начин такава машина ще се задържа във въздуха.

Циклокар

Служителите от Института по термофизика на Сибирския клон на РАН започнаха работа по създаването на аеромобил с циклични двигатели "Циклокар". Апаратът вече е тестван на земята. Проведен е и първият полет. Следващите тестове във въздуха са планирани да се проведат през 2022 година. Колата може да превозва до шест пътници или до 600 килограма товар. Максималната й скорост ще бъде 250 км/час, а пробегът - 500 км. Разработчиците твърдят, че управлението й ще е толкова лесно, колкото и на  обиктовените модерни автомобил.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: