Облаците над главата на Борис Джонсън стават все по-мрачни

Облаците над главата на Борис Джонсън стават все по-мрачни Снимка: theconversation.com

Нарушаването на закона за карантината от страна на Джонсън вече е обект и на полицейско разследване.

Според полицейски комисар Кресида Дик, полицейско разследване на действащо правителство би било непропорционална мярка, но Лондонската полиция е извършила разследвания и има доказателства за "сериозни и крещящи" нарушения.  

Защо все пак полицейското разследване предварди правителствения доклад по случая? 

С въпросния доклад е натоварен не съдия или дептат, а държавен служител, т.е., фигура без правен статут. Реално, чрез него правителството разследва премиера, което прави независимостта на разследването доста спорна. То трябвше да проследи дневниците за посещения на „Даунинг стрийт” 10, имейли и записи от охранителните камери, без да прави оценка дали са налице нарушения на закона за локдауна. 

Въпреки това, полицията би могла да изчака, смятат някои, но вероятно се е съобразила с обществените нагласи - британците са разгневени и искат отговори.

Скандалът нанесе тежки щети на Консервативната партия, която вече е фокусирана върху следващите избори. Джонсън има своите поддръжници в партията си, но и своите опоненти. Начинът, по който се справя с настоящия скандал, предизвика гняв и сред консерваторите, което прави трдно консолидирането на значителното им парламентарно мнозинство. 

Ако 15% от всичките депутати от управляващата партия обявят несъгласие с действията на Джонсън, ще предизвикат вот на недоверие към него – и именно този процес може да отключи борба за лидерство в Консервативната партия. Торите се опасяваха, че правителственият доклад ще им донесе много главоболия, но на фона на полицейското рзследване, опасенията ескалират. 

Разбира се, възможно е полицията да не стигне до извода за закононарушения, но така или иначе, камъкът размъти блатото. Много консерватори смятат, че Джонсън е заложил на карта бъдещите избори и не виждат какво би могъл да предложи на партията настоящият британски премиер – убеждение, което споделят и демонстрират множество разгневени британци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: