Борис Джонсън спечели, нарушавайки правилата и сега може да загуби заради същото

Борис Джонсън спечели, нарушавайки правилата и сега може да загуби заради същото

Британският министър-председател преживява трудно време, след като се разкри игривото му поведение по време на локдауните в Обединеното кралство.

Наскоро стана ясно, че дори Кралицата е отхвърлила предложението на Джонсън за временно облекчение на ковид-ограниченията, за да приеме повече хора на погребението на принц Филип през април миналата година. Аргументът на Елизабет Втора бил, че въпросната привилегия е несправедливост към много хора, които също са загубили близки по време на кризата, така че отказала да бъде „изключение от правилата” и вместо това избрала да бъде пример, съобщава Private Eye.

Това е още една капка в горчивата чаша пред Борис Джонсън. Министър-председателят е под огъня на опозицията и дори на собствените си съпартийции след съкрушителните разкрития, че на „Даунинг Стрийт” № 10, са посрещали много гости по време на локдауните. Като цяло и британската общественост не прелива от топли чувства към премиера по този повод.

Установи се дори, че в дома му се е вихрил голям купон с куп присъстващи, куфари алкохол и танци „до зори”, вечерта преди погребението на принц Филип. Твърди се, че Джонсън не е бил тогава сред купонджиите и ден след разкритията се е извинил на кралицата. Той обаче е обект на опустошителна критика, заради появата си на други подобни събития – нещо, което на обикновените британци струваше глоби дори до £12 000, както посочва една потърпевша.

Сега специална комисия разследва "поне 9 партита" на „Даунинг Стрийт” № 10 по време на локдауните . Докладът ѝ трябва да бъде публикуван следващата седмица, като бъдещето на премиера зависи от констатациите.

Британският парламент на свой ред нищи случая с много емоции и гняв. Миналата сряда министър-председателят трябваше да отговаря на куп неприятни въпроси, които заплашват позицията му на премиерския пост. Лейбъристите го призовават да подаде оставка, дори някои от съпартийците на Джонсън го приканват да стори същото. 

„Тръгни си, за Бога, в името на всичко добро, което направи” – така се обърна към Джонсън консерваторът Дейвид Дейвис, след като посочи, че е прекарал "седмици и месеци", защитавайки лидера си пред разгневените избиратели.

Джонсън призова британските депутати да изчакат доклада и в типичния му стил се опита да отклони отговорите си от същността на въпросите, подхвърляйки, че ковид-ограниченията не предвиждат въздържане от алкохол.  Този път обаче остроумието му само наля масло в огъня. Междувременно, подкрепян от правителството си,  Джонсън се "разкая" и оповести, че ще реорганизира режима на работа на "Даунинг Стрийт" 10.

Сега мнозина припомнят, че пътят на Джонъсн в политиката твърде често се съпътстваше от нарушаване на правилата. "Големите изборни победи винаги съдържат семената на евентуалното поражение", писа преди години The Guardian по друг повод, но критиците отбелязват, че в случая с Борис Джонсън процесът е бил рекордно бърз. 

Той спечели гласоподавателите създавайки митове, вкл. посланието „Get Brexit Done“, което привлече не само гласувалите за напускане на ЕС, но и част от противниците на Brexit. Ловкото заобикаляне на правилата може би „вървеше” по времето, когато оригиналността и дързостта му привличаха симпатиите на британците. 

Вече мнозина си дават сметка, че Джонсън спечели и изборите, и много спорни каузи, защото смяташе, че той „трябва да бъде освободен от мрежата задължения, която обвързва всички останали“, както се изразява един от идеолозите на консервативната идея. Сега може да си тръгне от „Даунинг Стрийт” № 10, именно защото смяташе, че правилата, които налагаше, не важат за него.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: