Пандемията от коронавирус може да приключи скоро

Пандемията от коронавирус може да приключи скоро Снимка: https://pixabay.com/

Това мнение изрази Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа

 Експертът допусна, че през следващите месеци COVID-19 ще се трансформира в сезонно заболяване.

Ханс Клуге, директор на Европейския офис на СЗО: „Веднага щом вълната на омикрон  щама спадне, в рамките на няколко седмици или месеци, ще имаме колективен имунитет.

Някои ще го развият в резултат на ваксинация, други поради преболедуване. Сезонният фактор също има значение . Затова предполагаме, че ще настъпи период на спокойствие. До края на тази година COVID-19 може да се върне, но изобщо не е задължително пандемията да се върне. Вероятно в европейския регион наближава нещо като крайна фаза на пандемията."

Европейските страни залагат на ваксинацията и затягането на ограниченията за неваксинираните. Във Франция от днес ваксинационният паспорт замени санитарния. Само хора с пълен курс на ваксинация (включително бустер доза) и които наскоро са се възстановили от COVID-19 могат да посещават ресторанти, барове, спортни центрове, салони за красота. Ще ви е необходим паспорт за ваксина, за да пътувате с влакове на дълги разстояния и вътрешни полети.

В Полша, където обхватът на ваксинацията е значително по-нисък от средния за ЕС, броят на инфекциите бързо нараства. Повече от 34 000 души са дали положителна проба за коронавирус през последните 24 часа. На фона на неблагоприятна епидемична ситуация властите решиха да удвоят леглата за пациенти с COVID и да въведат безплатно изследване, обобщава Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: