Неидентифицирани дронове над шведски ядрени централи

Неидентифицирани дронове над шведски ядрени централи Снимка: upjobsnews.com

Шведската служба за сигурност разследва появата на неизвестните безпилотни летателни апарати около ядрените си съоръжения.

Шведската полиция разположи патрули и хеликоптери в рйона на атомната централа Форсмарк, след като късно в петък над обекта беше забелязан дрон. Безпилотният летателен апарат е бил преследван, но се е измъкнал. За полета му не е открито разрешение. Според полицията, дронът е бил достатъчно голям, за да се движи добре, въпреки силните ветрове във Форсмарк същия ден.

В изявлението си от вторник, Шведската служба за сигурност обяви, че е започнала разследване, след като инцидентът се е повторил и в понеделник и дронове са били забелязани над други две шведски атомни електроцентрали в Оскарсхамн и Рингхалс. Заедно с центрлата във Форсмарк, трите съоръжения осигуряват общо около 30% от електроенергията в Швеция.

Инцидентите се случват ден, след като шведските военни започнаха да патрулират в главния град на остров Готланд в Балтийско море, на фона на повишеното напрежение между НАТО и Русия и неотдавнашното разполагане на руски десантни кораби в Балтийско море.

Според Службата за национална сигурност, в последно време  Швеция е изправена пред застрашаващи я предизвикателства от по-голям мащаб и сериозност.

„Като цяло заплахите за сигурността срещу Швеция се увеличиха с по-широка, по-задълбочена и по-сложна картиина“, се казва в изявлението на Службата. 

В страната все по-активно се говори за преосмисляне на позицията ѝ на неутралитет, заради която Швеция не е член на НАТО. Но скорошните изявления на Москва, че Алиансът не трябва да се разширява в близост до руска територия, както и показните акции на Русия в Балтийско море и на украинската граница накараха скандинвската държава да обмисли нови мерки за безопасността си. 

Сегашното ляво-зелено правителство на малцинството настоява, че Швеция не трябва да се обвързва, но четирите големи десни партии, които вече се готвят за изборите след две години, поставят членството на Швеция в НАТО като основен приоритет в програмите си. Подобни настроенията се зараждат и във Финландия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: