Напитка със сюрприз: кога кофеинът се превръща в отрова

Напитка със сюрприз: кога кофеинът се превръща в отрова Снимка: .popmech.ru

Любителите на кафето не трябва да се притесняват за своето увлечение, но е важно да знаят мярката. Учените обясняват защо.

През 2020 г. учени от Университета на Южна Австралия анализират данните от 347 077 пациенти на възраст между 37 и 73 години. Сред тях са хора със специфичния геном CYP1A2, благодарение на който кофеинът в организма се метаболизира по-бързо. Проучването установява, че пиенето на шест или повече чаши кафе на ден увеличава риска от инфаркт с 22% в сравнение с по-умерения прием - до две чаши. При това хората с гореописания геном рискуват точно по същия начин и не трябва да злоупотребяват с кафето. 

Това съобщава порталът "Популярная механика".

Повишените нива на кофеин в кръвта допринасят за повишаване на налягането, което е рисков фактор при проблеми със сърцето. Мнозина знаят, че ако злоупотребяват с кафето, могат да почувстват нервна възбуда, треперене и дори гадене: кофеинът помага на тялото да работи по-бързо и по-активно, но за това му се налага да си плати.

Интересен е и още един извод: тези, които изобщо не пият кафе, или го заместват с безкофеиново, също така рискуват да получат проблеми със сърцето (рискът е повишен с 11% и 7%, в сравнение с тези, които употребяват по една-две чашки). Работата е в това, че кафето е един от най-големите източници на антиоксиданти.

По този начин специалистите позволяват да се пие кафе, но без прекалено да се увличаме по него.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: