Умря най-известният в света плъх-сапьор Магава

Умря най-известният в света плъх-сапьор Магава Снимка: БНР

По време на кариерата си гризачът е обследвал 141 хиляди квадратни метра в Камбоджа и е открил над 100 мини

В Камбоджа умря мъжкият гамбийски хомяковиден плъх-сапьор Магава. По време на кариерата си гризачът е открил повече от 100 мини и е признат за най-успешния плъх в тази област.

За смъртта на Магава бе съобщено от организацията APOPO - нейните експерти се занимават с обучението на гамбийски хомяковидни плъхове. Както уточняват представителите на Организацията, Магава си е отишъл "кротко". Плъхът прекара последната година от живота си в пенсия.

През 2020 г. Международната фондация PDSA връчи на Магава златен медал за героизъм. Плъховете в Камбоджа се обучават да търсят и откриват боеприпаси поради тяхната ниска маса, тъй като зарядът под животните не се детонира. Освен това плъховете работят по-бързо от сапьорите, като успяват само за половин час да обследват място, което човек с минодетектор обработва за цял един ден. 

Тази скорост позволява на плъховете да развият особеност на дресировката: те реагират на химическите съединения, използвани в снарядите и не реагират на обикновените метални предмети, както би се наложило на човек с минотърсачка.

Плъхът Магава е обучаван за работа една година. Той успява да изследва 141 хиляди квадратни метра в Камбоджа. От времето на войната през 1967-1975 г. в Камбоджа остават неоткрити повече от 6 милиона мини. През последната година на мини са се натъкнали и загинали 77 души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: