Русия изпрати миротворчески контингент в Казахстан

Русия изпрати миротворчески контингент в Казахстан Снимка: Снимката е илюстративна

Искането за въвеждане на мироопазващи сили дойде от президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев

Русия сформира мироопазващ контингент за изпращане в Казахстан в рамките на взетото решение за въвеждане в републиката на мироопазващи сили на Организацията на Договора за колективна сигурност в Република Казахстан (ОДКС)*. Изпращането на личен състав ще се проведе от две летища в Москва, съобщава порталът Тopwar.ru.

Според руските медии в момента е известно включването в миротворческия контингент на подразделения от състава на 26-та дивизия и 45-та бригада на Въздушно-десантните войски. Става дума за две роти от специалните сили, които вече се подготвят за изпращане в Казахстан. Излитането се провежда от летищата Кубинка и Чкаловский, а в сформирания авиоотряд влизат няколко товарни Ил-76 и Ан-124.

В състояние на "повишена готовност" са групи от състава на 2-ра и 24-та бригада на специалните части на Централния военен окръг, изпращането се подготвя от летището на ЦВО в Оренбургска област. Към тях може да се присъедини батальон от състава на 55-та планинска бригада на окръга. Също така има информация за подготовката за придвижват в Казахстан 11-та отделна гвардейска инженерна бригада на Южния военен окръг, дислоцирована в Каменск-Шахтинск.

В социалните мрежи се съобщава за подготовката за изпращане в Казахстан на военнослужещи от 103-та дивизия на военно-десантните войски на армията на Беларус.

По-рано министър-председателят на Армения Никол Пашинян съобщи за спешно решение за изпращане на мироопазващ контингент на Организацията на Договора за колективна сигурност в Република Казахстан въз основа на член 4 на Договора. Миротворците на ОДКС се въвеждат в републиката за ограничен период от време, за да нормализират и стабилизират ситуацията. Искането за въвеждане на мироопазващи сили дойде от президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

*Организацията на Договора за колективна сигурност в Република Казахстан включва Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: