След оставката на правителството, протестиращите в Казахстан поискаха смяна на властта

След оставката на правителството, протестиращите в Казахстан поискаха смяна на властта Снимка: lenta.ru

В страната продължават масовите протести

Президентът на Казахстан изпрати правителството в оставка на четвъртия ден от протестите.

Протестите в Казахстан, които започнаха на 2 януари поради рязкото покачване на цените на горивата, доведоха до оставката на правителството под ръководството на Аскар Мамин, съобщава Lenta.ru. Съответният указ президентът на страната Касим-Жомарт Токаев подписа в нощта срещу сряда, 5 януари.

Временно изпълняващ длъжността ръководител на правителството ще бъде първият заместник министър-председател Алихан Смилов. Останалите членове на кабинета ще продължат да изпълняват задълженията си до одобрението на новия състав на правителството.

Отделно Токаев назначи за държавен секретар бившия си помощник Ерлан Карин, а бившият заместник на неговата администрация Мурад Нуртлеу - за първи заместник-председател на Комитета за национална сигурност на република.

По-късно стана известно, че Токаев проучва въпроса за предсрочното разпускане на парламента и провеждането на нови избори в републиката.

Властите на Казахстан отстъпиха пред протестиращите. Цените на втечнения газ и социално значимите продукти са замразени в страната.

Токаев възложи на правителството да въведе държавна регулация на цените на социално значимите продукти. Те включват 19 стоки, включително брашно, хляб, тестени изделия, сол, яйца, елда, ориз, захар, слънчоглед и масло и др.

Главата на републиката също така предложи да се въведе държавна регулация на цените на втечнения газ, бензина и дизела за период от 180 дни. И възложи да се разгледа необходимостта за същия период да се наложи мораториум върху увеличаването на комуналните услуги за населението.

Веднага след това Министерството на енергетиката одобри пределната цена на втечнения газ, продаван на вътрешния пазар, в размер на 38 701,67 тенге (154 лева) за тон без ДДС. Срокът на действие на заповедта е до 31 март 2022 година.

Токаев в същото време обеща, че политическото и социално-икономическото устройство на Казахстан ще остане непроменено. "Принципи като унитарност, върховенство на закона, зачитане на правото на собственост и пазарна икономика остават основни в нашата държавна политика", каза президентът.

Властите хвърлиха вината за случващото се на действията на Министерството на енергетиката и на заговора на производителите и продавачите.

Токаев заяви, че особена вина за протестите, започнали във връзка с повишаването на цените на втечнения природен газ, лежи на правителството, особено на Министерството на енергетиката, което оглавява Нурлан Ногаев. Президентът възложи на главния прокурор да проведе разследване за ценови заговор в областта на продажбата на втечнен газ.

След това стана известно за задържането на директора на завода за преработка на газ в Жанаозен (Мангистауска област). Според портала zakon.kz, ръководителят на предприятието безпричинно е повишил цената на горивото.

Ръководителят на сайта за електронна търговия с втечнен газ също е задържан. Агенцията за финансов мониторинг започна досъдебно разследване.

В няколко региона на страната е въведен режим на извънредна ситуация след опитите на протестиращите да завземат административни сгради.

В няколко региона на Казахстан, както и в столицата на страната Нур-Султан, е въведен режим на извънредно положение (ИП). По-специално, в Мангистауската и Алматинската област от 23:00 до 7:00 часа важи вечерен час. Режимът на ИП ще бъде в сила до полунощ на 19 януари.

В Казахстан започнаха да блокират интернет. В това число интернетът не работи с кабелни и мобилни оператори. Не са достъпни някои месенджъри, по-специално What's App и Telegram.

На 4 януари протестиращите в Алма Ата за кратко превзеха сградата на администрацията (акимат). Те успяха да влязат в заседателната зала, но скоро силоваците ги изгониха. На следващия ден поредната атака на сградата завърши с победа на протестиращите. Освен това, те завзеха резиденцията на президента в Алма Ата, в сградата имаше пожар.

На 5 януари тълпата проби полицейската охрана и нахлу в сградата на Акимата. По-късно имаше серия от експлозии на прага на сградата. Няколко души бяха ранени. След това протестиращите започнаха да се оттеглят от администрацията.

Атаки срещу административни сгради са станали и в Шимкент и Тараз. Има счупени стъкла, врати и нанесени материални щети. Протестиращите използваха камъни, палки, газови балони и бутилки със запалителна смес.

Протестиращите продължават да атакуват полицаи, да изземват оръжия и специални превозни средства. Повече от 200 души са задържани за участие в безредиците.

Сутринта на 5 януари протестиращите отново излязоха по улиците на Алма Ата, където предната вечер имаше сблъсъци с полицията. Силовиците заемат позиции в ключови инфраструктурни обекти на града.

Според съобщенията, протестиращите вече са нанесли побои над няколко полицаи и са звзели военна техника. В отговор силовиците приложиха специални средства. В редица случаи протестиращите успяха да обезоръжат бойците на Националната гвардия.

В други градове на Казахстан участниците в акциите изискват от властите незабавна промяна на политическия режим.

Общо от началото на протестите правоохранителните органи са задържали повече от 200 души, според МВР. Около 140 служители на вътрешните работи са претърпели наранявания и травми. Повредени са 37 служебни автомобила. По 13 факта за насилие срещу представители на властта, хулиганство и нападения срещу сгради на държавни органи са започнали разследвания.

Протестите започнаха на 2 януари поради рязкото покачване на цените на горивата и бързо прераснаха в бунтове.

Протестите започнаха в Казахстан на 2 януари: жителите на Мангистауска област се възмутиха от рязкото покачване на цените на втечнения газ, който се използва универсално като автомобилно гориво. С настъпването на новата година цената на литър гориво нарасна от 60 до 120 тенге (от 0, 24 лв. до 0,48 лв.) . В рамките на няколко дни протестите започнаха и в други големи градове на страната. В някои от тях протестиращите влязоха в конфликти със силоваците.

На третия ден от протестите, 4 януари, казахстанското правителство обеща да намали цената на втечнения газ в р Мангистауска област до 50 тенге (0,20 лв.) на литър. Властите също така обещаха да не привличат към отговорност участниците в протестите.

Протестиращите отказаха да се разпръснат и поискаха среща с президента на Казахстан Токаев. В някои градове демонстрантите поискаха оставката на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: