Гръцки студент измина 3500 км на велосипед от Шотландия до Атина, за да се върне при семейството си

Гръцки студент измина 3500 км на велосипед от Шотландия до Атина, за да се върне при семейството си Снимка: Pixabay

Младежът преодолявал между 56 и 120 км на ден през блокирания заради пандемията европейски континент в продължение на месец и половина, за да достигне от Абърдийн до Атина.

Клеон Пападимитриу, третокурсник в университета в Абърдийн, Шотландия, прекосил с колелото си пет европейски държави, за да се завърне у дома след края на учебната година. Той предприел това дълго и рисковано пътуване, след като в края на март повечето страни на Стария континент затвориха летищата си заради пандемията от коронавирус. Младежът резервирал три полета за различни дати през април и май, но всички те били анулирани.

Тогава Пападимитриу решил да опита да стигне до Гърция с велосипед, въпреки че нямал особен опит като колоездач и дори не притежавал велосипед. Той си купил необходимата екипировка и, разбира се, колело, като предупредил близките си за плановете си. Те също не вярвали, че ще успее да се справи с това предизвикателство, но го окуражили да опита. Баща му настоял да инсталира на телефона си приложение, което да позволи на семейството му да следи придвижването му през цялото време. 

Така колкото и неосъществимо да изглеждало начинанието му дори на самия него, Пападимитриу се отправил на път на 10 май.

През следващите 48 дни той изминал общо 3500 км през Англия, Нидерландия, Германия, Австрия и Северна Италия. Вечер младежът преспивал сред някое поле или в гора, а понякога успявал да пренощува при познати. Накрая достигнал Адриатическото крайбрежие на Италия, откъдето се качил на кораб до гръцкото пристанище Патра. Последната права до дома си в Атина отново изминал на велосипед, но вече на родна земя.

 „Най-важното бе, че научих много неща за себе си: опознах силните и слабите си страни и докъде се простират възможностите ми", споделя той пред CNN. И добавя: „Надявам се, че моето пътуване ще окуражи и други хора да излязат от зоната си на комфорт и да опитат нещо ново и различно."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: