TikTok не извърши обещаните промени в поверителността

TikTok не извърши обещаните промени в поверителността

® Unsplash

Приложението не е осъществило промени за опазването на личните данни на потребителите под 13 години.


TikTok, популярното приложение за създаване и споделяне на кратки видеоклипове, е пренебрегнало споразумение, сключено с Федералната търговска комисия на САЩ, според което е трябвало да защити личния живот на децата в услугата.

Миналата година TikTok се съгласи да направи големи промени, за да уреди обвиненията, които понесе заради нарушенията на предшественика му Musical.ly. Предполагаемите нарушения включват събиране на имена, имейл адреси, видеоклипове и друга лична информация от потребители на възраст под 13 години без съгласието на родител.

Федералните регулатори заявиха, че приложението е предоставило по подразбиране информацията на потребителите, което означава, че потребителското име, снимката и видеоклиповете на децата могат да се виждат от несвързани с тях потребители. Агенцията каза още, че възрастни са използвали приложението, за да установят контакт с децата.

Като част от споразумението, приложението за споделяне на видео се съгласи да изисква разрешение на родител, преди да събере лична информация за децата им. То също така се съгласи да изтрие личната информация (включително видеоклипове) на деца, определени като по-малки от 13 години, и да премахне видеоклипове и други лични данни на потребители, чиято възраст е неизвестна.

Но групите потребители, обединени от Кампанията за освободено от комерсиалност детство и Центъра за дигитална демокрация, заявиха в жалба до Федералната търговска комисия, че TikTok не е спазил своите обещания. Освен всичко друго, жалбата посочва редица видеоклипове, публикувани от деца под 13 години през 2016 г., които TikTok не е изтрил и все още са налични в приложението.

Групите идентифицираха също и проблем с проверката на възрастта за по-младите потребители. Миналата година приложението създаде услуга за деца под 13 години, TikTok for Younger Users, което им пречи да публикуват видеоклипове и не събира личните им данни. Но в жалбата се заявява, че дете, което първоначално се е регистрирало в TikTok for Younger Users, може лесно да изтрие акаунта си и да се регистрира с акаунт в приложението за възрастни на същото мобилно устройство, като използва фалшива рождена дата.

„Години наред TikTok пренебрегва закона за поверителност на децата, като по този начин прилъга може би милиони непълнолетни деца в своя маркетингов апарат и ги изложи на риск от сексуално посегателство“, твърди Джош Голин, изпълнителен директор на Кампанията за освободено от комерсиалност детство. „Сега, дори след обвинението от Федералната търговска комисия, TikTok продължава да пренебрегва закона.“

В имейл изявление говорител на TikTok заяви: „Ние се отнасяме сериозно към личната неприкосновеност и сме решени да докажем, че TikTok ще продължи да осигурява безопасна и забавна среда за своите потребители.“

Популярността на TikTok нарасна сред американците, останали у дома по време на пандемията. Приложението е изтеглено около 11 милиона пъти от нови потребители в Съединените щати през март, което е почти два пъти повече от декември, според  данни на Sensor Tower – компания, която проследява използването на приложения.

Членовете на Конгреса изразиха загриженост за националната сигурност относно нарастващото влияние на TikTok и за риска от споделянето на лични данни на потребителите му с неговата компания-майка, китайския конгломерат ByteDance. ByteDance купи Musical.ly за 1 милиард долара през 2017 г. и го обедини с TikTok – приложение, което вече притежаваше.Прочетете още за:
TikTok мобилни приложения социални мрежи

  0 
  0