Закон за забраната на Tik Tok се подготвя в САЩ

Закон за забраната на Tik Tok се подготвя в САЩ Снимка: https://pixabay.com/

„Загрижени сме, защото това приложение дава на китайското правителство достъп до нашите телефони“, коментира републиканецът Майкъл Маккол

Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ планира да гласува следващия месец законопроект, който да забрани популярната китайска социална мрежа TikTok в Америка.

Законопроектът, предложен от републиканеца Майкъл Маккол, ще позволи на Вашингтон законно да забрани използването на TikTok поради опасения за националната сигурност.

„Загрижени сме, защото това приложение дава на китайското правителство достъп до нашите телефони“, каза Маккол пред Bloomberg.

Тръмп се опита да блокира нови потребители

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се опита през 2020 г. да блокира нови потребители да изтеглят TikTok и да забрани парични транзакции, които биха блокирали използването на приложението в САЩ, съобщава Танюг, цитирайки Ройтерс.

През юни 2021 г. администрацията на президента Джо Байдън официално се отказа от идеята.

Tik Tok, който има повече от 100 милиона потребители в САЩ, се опитва да убеди Вашингтон, че не събира лични данни на граждани, нито има достъп до тяхното съдържание на телефона и че не може да бъде манипулиран от Китайската комунистическа партия или някой друг под  влиянието на Пекин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: