TikTok е шпионирал журналисти на Forbes

TikTok е шпионирал журналисти на Forbes Снимка: ferra.ru

Виновните са понесли наказанията си

ByteDance потвърди, че е използвала TikTok, за да проследява физическото местоположение на трима журналисти от Forbes по техните IP адреси, с цел "да открие източника на изтичане на информация в компанията". 

За това съобщи самото списание Forbes.

В резултат на това разследване ByteDance уволни Крис Лепитак, своя главен вътрешен одитор, който е и ръководил екипа, отговорен за тази тактика за откриване на течове. 

"Това е стандартна практика за компаниите - да имат екип за вътрешен одит, упълномощен да разследва нарушенията на кодекса за поведение", написа главният юрисконсулт на TikTok Ерих Андерсен. "В този случай обаче отделни лица са злоупотребили с правомощията си, за да получат достъп до данните на потребителите на TikTok".

Американският сенатор Марк Уорнър заяви, че това събитие засилва опасенията, че платформата за социални медии е позволила на инженерите и ръководителите на TikTok в Китай нееднократно да получават достъп до личните данни на американските потребители, въпреки многократните заявления, че тези данни са защитени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: