Deutsche Bank изненадващо подобри прогнозата си за световната икономика

Deutsche Bank изненадващо подобри прогнозата си за световната икономика

® pixabay

Deutsche Bank подобри прогнозата си за глобалната икономика за 2020 г., отбелязвайки, че тя се възстановява по-бързо от очакваното след кризата, причинена от пандемията от коронавирус.

През май банката прогнозира спад на световния БВП с 6% за годината, сега очаква да намалее само с 4,5%.

Прогнозата за глобален икономически растеж през 2021 г. на 5,5% остава непроменена.

По-бързото от очакваното икономическо възстановяване през тази година донякъде отслабва очакванията за първата половина на 2021 г., както и неочаквано устойчивото разпространение на коронавируса в Съединените щати и сигнали за възможно увеличение на заболеваемостта в световен мащаб през зимата", се казва в обзора.

„В същото време нашите очаквания за мащаба на ваксинациите към средата на 2021 г. нараснаха, което подобри прогнозата ни за втората половина на годината и това ни позволи да задържим прогнозата за цялата година на 5,5%."

Анализаторите очакват, че темповете на глобалния икономически растеж ще се забавят след 2021 г., но ще останат над нивата на тенденцията. Според техните оценки безработицата ще се върне към нивата преди кризата в периода 2024-2025 г.

В условията на устойчиво недостатъчно използване на трудовите ресурси се очаква инфлацията да остава сравнително умерена, при много постепенно засилване в повечето региони“, се казва в обзора.

Очакваме инфлацията в САЩ да достигне целевите показатели на Федералния резерв към 2025 г., докато Банката на Япония и Европейската централна банка продължават да се борят за постигане на целите по инфлацията."

Според новата прогноза на Deutsche Bank икономиката на еврозоната през 2020 г. ще се свие с 8,6%, а не с 12%, както се очакваше през май. Прогнозата за спада на БВП на Германия за тази година е подобрена до 6,4% от 9%, за Великобритания остава на 11,5%.

Прогнозата за спада на БВП на САЩ за 2020 г. е подобрена от анализаторите на Deutsche Bank до 5,2% от очакваните преди това 7,1%, прогнозата за икономически растеж за 2021 г. е повишена до 3,1% от 2,6%.

Икономиката на Китай, според прогнозата на експертите, ще нарасне с 1,6% тази година и с 8,8% през следващата година, Япония - съответно, ще намалее с 6,4% и ще нарасне с 1,6%, Индия - ще се свие с 5,8% и ще нарасне с 5,6%.


Прочетете още за:
Deutsche Bank глобална икономика прогноза

  0 
  0