Изпълнителният директор на Deutsche Bank с мрачен поглед върху глобалната икономика

Изпълнителният директор на Deutsche Bank с мрачен поглед върху глобалната икономика Снимка: Manager Magazin

Икономиката няма да се върне на нивата преди коронавируса за „дълго време“, предупреди главният изпълнителен директор на Deutsche Bank в сряда (2 септември).

Бизнес активността в еврозоната рязко спадна след строгите мерки за блокиране, наложени през март, но до известна степен се възстанови през последните месеци след облекчаването на някои ограничения. Подобна бе и картината в САЩ.


Съществуват обаче опасения, че лекото възстановяване на активността няма да продължи, ако отново бъдат въведени блокирания и социални ограничения, или, по-просто, ако няма ваксина или ефикасно лечение.


Връщането към старата ни икономическа сила ще отнеме много повече време, отколкото предполагаме днес“, каза Кристиан Севинг, главен изпълнителен директор на Deutsche Bank, по време на банковата среща на върха в Ханделсблат.


Много компании трябва да успеят да живеят с намалени продажби доста дълго време. Трябва да се справим с икономическа ситуация, при която ще имаме възстановяване, да, но само стъпка по стъпка и не във всички индустрии“, предупреди Севинг.


Пандемията нанесе удар и на туристическата индустрия. Някои анализатори смятат, че продължаващият летен сезон предоставя само временна спасителна линия за някои хотели и други свързани с туризма бизнеси.


В допълнение правителствата планират да намалят част от стимулите, които са предоставили при първия удар на пандемията, което представлява нарастващ риск за много компании и работници.


Нивото отпреди кризата ще бъде трудно достижимо и ще отнеме много време. Това няма да се случи тази година, нито следващата година", каза Севинг, добавяйки, че някои части от икономиката ще работят само със 70% до 90% от общия си капацитет.


Той добави също, че в резултат на спешната здравна ситуация не се обсъждат други икономически предизвикателства. Той спомена „опасностите от неподреден Брекзит“, ефекта от „ниските лихвени проценти“ и търговския конфликт между САЩ и Китай.


Не искам да бъда прекален песимист, дами и господа, аз просто описвам настоящата обстановка“, заяви Севинг пред публиката във Франкфурт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: