Централните банки не се отказват

Централните банки не се отказват

® Dialogue of Civilizations Research Institute

(Седмичен пазарен коментар 01.09)


Индекси


През последната седмица в Азия Nikkei е относително стабилен (-0,16%). В същото време Hang Seng спечели 1,2%, докато Шанхайската фондова борса се открои, отчитайки печалба от 2,7%.


Подемът характеризира траекторията и на европейските индекси, като Euro Stoxx 50 нараства с 2,1%. От друга страна, CAC 40 (+ 2,5%), DAX (+ 2,5%) и IBEX 35 (+ 2,3%) се представиха малко по-добре. Обратно на това обаче, Footsie и Италия се представят по-слабо от широкия европейски индекс, като показателите са съответно + 0,2% и + 1,4%.


В САЩ FED представи новата си стратегия на симпозиума Джаксън Хоул, а американските индекси се покачват още по-високо. Nasdaq е най-бързо растящият индекс (+ 3,2%). S&P 500 (+ 2,9%) и Dow Jones (+ 2,7%) следват плътно отзад.


Стоки


Ураганът „Лора" зададе темпото за последните няколко сесии на петролните пазари и спря малко повече от 80% от производството на петрол в Мексиканския залив. Операторите обаче вече очакват възобновяване на производството в САЩ, тъй като цените на петрола отново завършиха седмицата близо до баланса. По този начин Brent се търгува на цена от 45 USD за барел, докато WTI се търгува около 42 USD.


Приветливата реч на Пауъл от Джаксън Хоул предизвика различни реакции по отношение на цената на благородните метали. Първоначално отслабени, цените след това възстановиха силата си през уикенда. Златото се търгува близо до най-високата си точка в седмичната последователност от USD 1960, както и среброто на USD 27,5.


Дойде време цените да се стабилизират в отделението за неблагородни метали. Медта консолидира около 6600 щатски долара за метричен тон, никелът напредва предпазливо до 15 100 щатски долара, докато калаят се възстановява до 17 700 щатски долара.


Пазари на акции


След златото среброто е под светлините на прожекторите. Търгуван на Лондонската фондова борса, Fresnillo е най-големият производител на сребро в света с извлечени 54,6 милиона унции през 2019 г. Тази дейност представлява 36,5% от оборота му. Fresnillo е и вторият по големина производител на злато в Мексико. Продажбите на жълтия метал представляват близо 50% от приходите му. Останалото се отнася до цинк и олово.


Не можем да говорим за стойност на растеж за Fresnillo, тъй като продажбите му са относително стабилни от 2017 г. и са се увеличили само с 1,3%. Това се обяснява по-специално с връзката му с цените на благородните метали. Макар златото да жъне успех от миналото лято, среброто се събуди едва наскоро.


Fresnillo, от друга страна, сърфира много добре по възходящата тенденция на злато и сребро. Цената на акциите му се е повишила с 92% от началото на годината и сега стойността достига капитализация от над 10 милиарда долара. За да го купите, ще трябва да се плати приблизително 2021 PER от 21,2x, т.е. почти половината от средния PER от 2010 г. от 40,9x.


Пазар на облигации


Симпозиумът на Джаксън Хоул продължава да бъде много важно събитие за финансовите пазари. Всъщност основната реч на председателя на Федералния резерв Пауъл повиши добивите от двете страни на Атлантическия океан. В бъдеще Фед ще се съсредоточи повече върху средната цел за инфлация от 2%. Това проправя пътя за временно превишаване на тази цифра, без да принуждава Фед да повишава ключовите си ставки.


10-годишният барометър на пазара на облигации в САЩ варира с повече от 100 пункта при обявяването, довеждайки доходността на Tbond до 0,76%.


Германската облигация се търгува на повишена база от -0,38%, както и френската OAT, която се доближава до символична нула. Италия вижда дълга си на стойност от 1,04%, а Испания - от 0,41%. Що се отнася до Швейцария, нейният 10-годишен бенчмарк се търгува с доходност от -0,43%, следвайки същата траектория като другите държавни ценни книжа.


Forex пазар


Миналата седмица еврото се справи добре спрямо долара, въпреки възраждането на пандемията в Европа и доста стабилната статистика на САЩ. Трябва да се каже, че двете страни на Атлантическия океан всъщност не са на един и същ етап от пандемията, което обяснява част от несъответствието в показателите на индустриалната динамика. Сесията беше развълнувана в четвъртък, след изявленията на Джеръм Пауъл, но изглежда всичко се нормализира. Форекс търговците са в атмосфера на укрепване на единната валута, изтласквайки дългите позиции до ниво, което рядко се вижда.


Форекс търговците бяха много предпазливи по отношение на позициите си в йени, предпочитайки да облекчат слуховете за оставката на премиера Абе. Йената отслабна спрямо всички основни аналози, като доларът се търгуваше при 106,5 йени и еврото при 126 йени.


Що се отнася до нововъзникващите валути, рублата остава под натиск през последните дни, след напрежението в Беларус, руската сателитна мрежа и вероятното отравяне на руския десидент Алексей Навални, прехвърлен за лечение от Сибир в Германия. Необходими са 75 рубли, за да се купи долар, срещу само 70 преди два месеца.


Икономически данни


Миналата седмица видяхме публикуването на БВП на няколко европейски икономики. Всички те са на исторически минимуми, което потвърждава, че Старият континент навлиза в рецесия. През второто тримесечие норвежката икономика се сви с 5,1%, докато Германия се сви с близо 10%, което не се е наблюдавало от Втората световна война. Швейцарската икономика също се сви с 8,2%. Франция спадна с близо 14%.


В САЩ броят на новите искания за обезщетения за безработица е спаднал до 1 006 000. Доверието на потребителите в САЩ обаче се влоши до 84,8 срещу очакваните 93.


Централните банки не се отказват


Американските индекси се увеличават, като ежедневно поставят рекорди за всички времена. И все пак опасенията относно глобалния растеж или рисковете за здравето доминират сред коментарите на инвеститорите.


Въпреки всичко, изглежда, че този ръст в американските акции може да се обясни с очакванията за грандиозно възстановяване на капацитета на корпоративните печалби, като по този начин осигурява привлекателна премия за риск.


Това предимство ще продължи, докато лихвените проценти, предлагани от безрисковите облигации, останат толкова ниски - сценарий, който е доста правдоподобен предвид последното съобщение на Фед.Прочетете още за:
анализ пазарен коментар пазарни анализи

  0 
  2