Хиляди хора в Швеция с микрочипове

Хиляди хора в Швеция с микрочипове Снимка: pixabay.com

Но това не е без рискове за личните данни.

Хиляди хора в Швеция слагат малки микрочипове под кожата си, за да улесняват живота си. Вече не им се налага да носят лични карти, фитнес карти и карти за чекиране, за да влязат на работното си място. 

Дали микрочиповите импланти ще бъдат следващото голямо нещо в Европа?
Около 3000 шведи са вмъкнали малките чипове в телата си през последните три години, съобщава AFP. Електронните етикети са с размер на ориз и се имплантират в задната част на ръката чрез спринцовка.

„Технологията е невероятно удобна", заяви пред Euronews Бен Либъртън, микробиолог, който работи за MAX IV Laboratory. Много служители ги използват, за да влязат в офис сградите си, като пропуск за фитнес, за да купуват храна от автомати, или пък вместо билети за влак. За една година около 130 пътници се регистрираха за националната железопътна служба за микрочипове на Швеция.

Има ли рискове за личните данни?
Либъртън предупреждава, че след като имплантирате микрочип в ръката си, вие давате достъп до данните си: „Истинският проблем е обработката на данни, и по-точно как се съхраняват данните... ако данните не са защитени, някой може да получи вашата информация."

Той също така предупреждава, че някои хора дори биха могли да предоставят своите данни, без дори да го осъзнават, с условията и документите, които подписват.

Независимо от това, микрочиповете са изключително популярни в Швеция. Някои компании дори провеждат така наречените имплантантски партита за своите служители.

Epicenter, дигитален хъб в Стокхолм, в който са разположени над 300 стартиращи лаборатории за по-големи компании, през последните години предостави чипа на разположение на своите работници и на членовете си.

Една от причините микрочиповете да имат успех в Швеция е, че „тъй като това е по-малка страна, повечето хора имат голяма доза доверие, както и доверие към властите“, казва Либъртън.

Това би могло да обясни защо повече хора получават микрочипове в Швеция, отколкото в други страни.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: