Сблъсъци с полицията в Полша при протест срещу ограничителните мерки спрямо бизнеса

Сблъсъци с полицията в Полша при протест срещу ограничителните мерки спрямо бизнеса

® Freepik.com

Полицията е използвала сълзотворен газ, за да потуши антиправителствен протест във Варшава тази събота.


Стотици хора са протестирали в събота в полската столица Варшава с искане правителството да премахне по-скоро всички ограничения за бизнесите в страната, съобщава Reuters. Протестиращите издигат лозунги като  „Работа и хляб" и „Нещата пак ще са нормални".

През последните седмици Полша последователно разхлабва ограничителните мерки в опит да съживи икономиката си. Фризьорските салони и ресторантите се очаква да отворят от този понеделник, спазвайки строги мерки за безопасност.Паралелно с това обаче продължават и митингите, които се провеждат вече няколко седмици в защита на пълното отпадане на ограниченията за всички бизнеси. Варшавската полиция се опита да предотврати планиран протест този уикенд, посочвайки в публикация в профила си в Twitter, че забраната за организирани масови събирания все още е в сила.

За съжаление, се сблъскваме със случаи на агресия спрямо полицаи. Поради атаките срещу полицейски служители се наложи да използваме методи за директна конфронтация под формата на физическа сила и сълзотворен газ", пишат за протеста в събота от полицията в Twitter. 
Ясек Бури, сенатор и член на опозиционнaта група „Граждански съюз", е бил задържан по време на сбъсъците. Бури твърди, че срещу него е употребена сила. Като сенатор, Бури се ползва с имунитет и не може да бъде преследван съдебно за участие в митинги или в нарушаване на противоепидемичните мерки. От полицията пък настояват, че не са задържали никого с имунитет, а че сенаторът сам е влязъл в полицейската кола и не е пожелал да напусне.

Борис Будка, председателят на „Граждански съюз", призова вътрешния министър и началника на варшавската полиция да дадат обяснение за употребата на сила при протеста в събота.

От правителството обявиха, че някои ограничителни мерки ще останат в сила още известно време, за да се предпази обществото и да се ограничи разпространението на вируса. 

Към момента в Полша има 18 257 заболели от COVID-19 и 915 починали. 

Прочетете още за:
коронавирус Полша протест

  0 
  0