От какво се определя затлъстяването

От какво се определя затлъстяването

® Photo by Siora Photography on Unsplash

Затлъстяването не трябва да се определя само от теглото на човек, а от неговото цялостно здраве, посочва ново канадско клинично ръководство.


То също така съветва лекарите да отидат отвъд препоръчването на диета и физически упражнения. Вместо това те трябва да се съсредоточат върху първопричините за увеличаване на теглото и да предприемат цялостен подход към здравето.


Насоките, публикувани в журнала на Канадската медицинска асоциация, конкретно предупреждават за обществената стигма относно пациентите със затлъстяване. „Доминиращото отношение към затлъстяването подхранва предположения за лична безотговорност и липса на воля и хвърля вина и срам върху хората, живеещи със затлъстяване", се казва в клиничната насока.


Симена Рамос-Салас, директор на научните изследвания и политика в Obesity Canada и един от авторите на ръководството, заяви, че изследванията показват, че много лекари дискриминират пациентите със затлъстяване и това може да доведе до по-лоши здравословни резултати, независимо от теглото им.Макар последното ръководство да препоръчва използването на диагностични критерии като индекса на телесната маса (ИТМ) и обиколката на талията, то признава клиничните им ограничения и твърди, че лекарите трябва да се съсредоточат повече върху това как теглото влияе на здравето на човек.


Малките спадове на теглото, около 3-5%, могат да доведат до подобряване на здравето и „най-доброто тегло“ на затлъстелите може да не е „идеалното им тегло“ според ИТМ, се казва в ръководството. То подчертава, че затлъстяването е сложно, хронично състояние, което се нуждае от регулиране през целия живот.


От доста време свързваме затлъстяването с начина на живот ... Преди беше много срам и вина - казва Рамос-Салас. - Хората, живеещи със затлъстяване, се нуждаят от подкрепа също като хората, живеещи с всяка друга хронична болест."


Затова вместо просто да съветва пациентите да „ядат по-малко, да се движат повече", насоката насърчава лекарите да осигуряват опори в рамките на психологическа терапия, медикаменти и бариатрична хирургия като стомашно-байпасна хирургия.


Ръководството обаче не премахва напълно стандартните съвети за отслабване. „Всички индивиди, независимо от размера на тялото, биха се възползвали от приемането на здравословен, добре балансиран начин на хранене и ангажиране с редовна физическа активност“, се казва в наръчника.


Въпреки това е важно да се отбележи, че свалянето на килограми често е трудно, защото мозъкът ще компенсира за тях, като се чувства по-гладен и по този начин насърчава хората да ядат повече. Затова е важно лекарите да работят рамо до рамо с пациентите, за да се съсредоточат върху важните за тях здравословни цели, вместо просто да им кажат да намаляват калориите.Прочетете още за:
затлъстяване здраве тегло

  0 
  1