Палеонтолози определиха теглото на най-големия земен хищник

Палеонтолози определиха теглото на най-големия земен хищник Снимка: https://www.pinterest.com

Тиранозавърът Tyrannosaurus rex е тежал 7 тона.

Учени от Австралия и Канада разработиха нов метод, позволяващ да се разбере теглото на динозаврите. Според техните изчисления известният тиранозавър Tyrannosaurus rex, който се смята за най-големия земен хищник, е тежал около седем тона.

„Размерът и телесното тегло определят почти всички аспекти на живота на животното, включително неговия хранителен рацион, възпроизводството и движението му", казват учените. „Добрата оценка на телесната маса на динозаврите е солидна основа за ретроспективно проучване и разбиране на техния живот", добавиха палеонтолозите.

 

Специалистите отбелязват, че те трябва да бъдат уверени в констатациите си, когато става въпрос за възпроизвеждане на еволюцията на тези праисторически животни.

 

На сегашния етап има два основни начина за оценка на масата на динозаврите: мащабиране и реконструкция. С първия метод може да се сравнят размерите на костите им с тези на съвременните животни и да се направи извод за обема и масата на отделните части на тялото. Във втория случай изследователите първо създават триизмерни модели и след това приблизително преценяват масата.

 

Но основният проблем е, че и двата метода дават много различни резултати. Например днес се смята, че масата на Tyrannosaurus rex варира от 3 до 18 тона.

 

В хода на новото изследване учените анализираха всички данни за телесната маса на динозаврите, събрани от 1905 г. насам, и ги обработиха с различни математически методи. В резултат се оказа, че най-точните цифри се получават, ако се приложи интегриран подход, т.е. като се използват и двата метода едновременно.

 

„Всъщност двата подхода  по-скоро се допълват, отколкото си противоречат", отбелязват палеонтолозите. По-специално методът на мащабирането дава общия диапазон от стойности, а реконструкцията позволява да се внесат уточнения. И все пак учените не отричат, че винаги има вероятност за грешка.

 

Що се отнася до тиранозавъра, масата му е приблизително 7 тона, но като цяло може да варира от 5 до 10 тона, установиха изследователите. Резултатите от работата са публикувани в списание Biological Reviews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: