Нобелов лауреат на Индия предупреждава за възможен сериозен скок на детския труд в страната заради кризата от COVID 19

Нобелов лауреат на Индия предупреждава за възможен сериозен скок на детския труд в страната заради кризата от COVID 19

® wikimedia.org


През последните 4 десетилетия Нобеловият лауреат за мир Кайлаш Сатяртхи успя да предпази множество деца от опасности като принудителния детски труд и трафика на хора. Той получи Нобеловата награда през 2014 г. за усилията, които положи в борбата с принудителния детски труд и търговията с деца.

Сатяртхи изрази притесненията си, че целият труд, който той и основаните от него организации са положили, може да отиде на вятъра, след като тежката икономическа ситуация в Индия принуждава децата отново да работят.

Най-голямата опасност сега е, че много деца може отново да бъдат принудени да извършват тежък физически труд, да бъдат обект на търговия или да бъдат принуждавани да сключват брак", заяви Нобеловият лауреат.

Пандемията от COVID-19 и икономическата криза, която дойде с нея, се отразяват сериозно на индийската икономика. Това довежда множество семейства до ръба на бедността, което принуждава родителите да карат децата си да работят, за да се осигури семейната прехрана.

Независимо че процентът на детски труд е намалял през последните няколко години, около 10,1 млн. деца в Индия все още са в някаква форма на зависимост, подобна на робство, по данни на UNICEF.

По-рано през този месец Сатяртхи и неговата организация, подпомогнати от полиция, спасиха десетки момичета от принудителен труд по време на проверка на цех за преработка на скариди в Западна Индия.

Ако веднъж дете попадне в капана на робството, то може да бъде принудено да проституира, а след това да стане обект на трафик на хора. Не мога да съм доволен от дейността си, ако дори и едно дете е все още под някаква форма на зависимост и е принуждавано да върши какъвто и да е физически труд. Трябва да се погрижим това да не се случва", заяви Нобеловият лауреат пред Ройтерс.

Прочетете още за:
деца Индия Нобелова награда за мир

  0 
  0