Месец след отрицателните цени на петрола, американският договор за суров продукт изтича

Месец след отрицателните цени на петрола, американският договор за суров продукт изтича

® Photo by Francesco Boncompagni on Unsplash

Преломният момент настъпва с изтичането на договора от юни във вторник - и засега има малко признаци за повторение на историческото падение.


Степента на щетите, които коронавирусната пандемия нанесе на петролната промишленост, беше поставена на фокус на 20 април, когато американският референтен контракт WTI CLc1 спадна до минус 38 долара за барел.

Вирусът унищожи толкова много потреблението на гориво, че милиарди хора спряха да пътуват, в резултат на което имаше липса на място за съхраняване на петрола. Така в деня преди изтичането на договора през май инвеститорите трябваше да платят на купувачите, за да отнемат от тях излишната суровина.

Месец по-късно правителствата по целия свят бавно премахват ограниченията за пътуване и има признаци, че търсенето се възстановява. Цените на петрола стартираха нещо като възстановяване, като суровината в САЩ се повиши в понеделник до над 30 долара за барел и достигна най-високото си ниво от 16 март.

Тъй като производителите на петрол в световен мащаб бързо намаляват производството, натискът върху складирането намалява: данните на правителството на САЩ през последната седмица показаха, че суровите запаси намаляват.

Очевидно има различни чувства на петролния пазар, който се насочва към изтичане на този договор, като съкращаването на производството е наложено в световен мащаб чрез сделки или едностранно“, каза Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в OANDA.

Но ще бъде ли достатъчно да предотвратим друг момент на паника? Коефициентите със сигурност са намалени... има фина граница между увереност и самодоволство и можем само да се надяваме, че линията не е била пресечена или в началото на следващата седмица може бързо да се повтори същото."

Положителното настроение бе засилено, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл излезе с оптимистични перспективи за икономическо възстановяване по-късно тази година.

Ако приемем, че няма втора вълна от коронавирус, мисля, че ще видите икономиката да се възстановява стабилно през втората половина на тази година", каза Пауъл в неделя вечер в изявления за излъчване.

Все пак Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ издаде рядко предупреждение в сряда (13 май) за борсови оператори и посредници преди изтичане на срока, като им заяви, че трябва да защитят пазарите от манипулация и потенциално да се намесят, за да защитят клиентите.

Няколко търговци на брокери или фючърсни комисионни (FCMs), включително гигантът с отстъпки TD Ameritrade Corp., ограничиха клиентите да купуват нови позиции в някои сурови договори след срива на цената.

Чикагската търговска борса, която е домакин на търговията с фючърси на WTI, миналата седмица повиши полето за поддръжка за договора от юни с 20%. Това би направило твърде скъпо задържането на много отворени позиции преди изтичане на срока за някои по-малки инвеститори на дребно.

Миналия месец CME поръча на Щатския фонд за петрол Oil LP (USO.P), най-големия петролно ориентиран продукт в страната, да ограничи позицията си в договора от юни до не повече от 10 000 лота. Фондът е издал дела, за да покаже на инвеститорите, че е разпространил дялове чрез договори, изтичащи през юли, август и септември.

Откритият интерес през юни вече намалява в резултат на тези ходове, които в четвъртък са около 75 000 лота, показаха данните на Refinitiv Eikon. Това беше намалено от близо 135 000 лота в сряда.

На 17 април, два дни преди изтичането на договора през май, откритата лихва възлизаше на около 108 600 лота.

Прочетете още за:
анализ енергетика петрол

  0 
  1