Къде изчезнаха пчелите

Къде изчезнаха пчелите

® pixabay

Фермерите вече усещат последствията от изчезването на насекомите.

„Без диви пчели и други опрашващи насекоми, на рафтовете на супермаркетите попадат по-малко ябълки, череши и боровинки", пише германският Süddeutsche Zeitung.

Колко сериозни са последиците от изчезването на много насекоми за флората и фауната отдавна е известно. Доколко селското стопанство страда от изчезването на насекомите, показа ново изследване на американски и канадски учени: в големите селскостопански райони в Северна Америка насекомите вече в недостатъчна степен опрашват цветовете на ябълките, боровинките и черешите, което значително намалява количеството на реколтата."

Екип от изследователи, ръководен от биолога Джеймс Райли, съобщава за това в изследване, публикувано в списание Proceedings of the Royal Society B.

Учените систематично проучвали какви популярни и следователно масово отглеждани плодове страдат от недостиг на пчели и други опрашващи насекоми в Северна Америка. За целта те посетили 131 селскостопански райони и преброили пчели, диви пчели и други насекоми, опрашващи там цветовете.

Учените сравнили тези данни с реколтата, събрана в посетените от тях ферми. Във фермите за ябълки, череши и боровинки те установили ясна връзка: колкото по-малко насекоми прелитат над полетата с овошки, толкова по-малко плодове растат по дърветата.


Учените открили също, че дивите пчели - голяма част от които са застрашени - и медоносните пчели споделят работата помежду си сравнително справедливо. Дори в силно култивираните райони дивите пчели опрашват почти толкова растения, колкото пчелите, отглеждани от пчеларите."

Дълго време се смяташе, че медоносните пчели са по-важни от дивите пчели за селскостопанското производство. Въпреки това проучвания отпреди няколко години сочат, че дивите пчели вършат поне същата работа. Според изследователите медоносните пчели летят по-често, но дивите пчели носят повече прашец в един полет.

Факт е, че изчезването на насекомите причинява огромни икономически щети. Биолозите оценяват икономическата стойност на работата на дивите пчели на почти 1,3 милиарда евро - и това се отнася само за изследваните райони на Северна Америка."

„Според проучване от 2008 г. цялото човечество дължи на пчелите, медоносните пчели и други опрашващи насекоми над 150 милиарда евро за тяхната работа на полетата по цял свят“, съобщава Süddeutsche Zeitung.


Прочетете още за:
пчели реколта фермери

  0 
  2