Илон Мъск измисли как да имплантира чипове в човешкия мозък

Илон Мъск измисли как да имплантира чипове в човешкия мозък

® rafapress / Shutterstock

Компанията Neuralink на Илон Мъск направи първото представяне на „неврочип“, който работи като интерфейс между мозъка и компютъра.

 Какво е Neuralink?

Neuralink е проект на Илон Мъск, стартирал през 2016 г. Компанията разработва специално устройство, което може да предава мозъчни сигнали чрез Bluetooth. Това ще позволява да се управляват директно компютър или смартфон, с  мозъчни импулси.
 

Капсулата на приемника се поставя зад ухото като слухов апарат. От него към мозъка се инсталират нишковидни електроди. Общо в мозъка се имплантират до 1500 електрода, всеки от които е четири пъти по-тънък от човешки косъм. Един  процесор с размери 4х4 мм обработва информация от 10 хиляди електрода. USB-кабел ще осигури максимална честотна лента за пренос на данни.
 
Основната цел на Neuralink е да разшири възможностите на хората, включително и тези с церебрална парализа или мозъчно заболяване. Устройството ще позволи на човек да контролира хормоните, да се справя с тревожност и да застави мозъка да работи по-ефективно. И също така - да слуша музика, дори на такива честоти, които обикновено са недостъпни за човешкия слух, и дори да общува телепатично.
 
Самата операция ще бъде роботизирана и не по-сложна от лазерната корекция на зрението. Според Мъск първите тестове върху плъхове и маймуни са приключили успешно. Тестването върху хора изисква одобрение от Министерството на здравеопазването на САЩ.

Мъск залага на това, че разширяването на възможностите на човешкия мозък ще позволи не само да се справя със сериозни заболявания, но и да се конкурира с изкуствения интелект.


 Резултатът от тази разработка е появата на два вида невропротези:


Роботизирани - управляват се от електроди, които се имплантират в мозъка. Те се имплантират на тези, които са напълно парализирани и не могат да управляват телата си.

Протези, в които електродите се прикрепят към запазените нервни окончания на изгубения крайник. Те помагат на хора, които са загубили ръцете или краката си
.


Прочетете още за:
Neuralink имплант мозък

  7 
  0