Възобновяемите енергийни източници надминават въглищата в производството на енергия в САЩ за първи път от 130 години

Възобновяемите енергийни източници надминават въглищата в производството на енергия в САЩ за първи път от 130 години

® Euractiv

„Виждаме края на въглищата“, казва анализатор, след като енергийният източник с най-голямо влияние върху климатичната криза пада шеста година подред.

Слънчевата, вятърната и други възобновяеми източници задминаха въглищата в производството на енергия в Съединените щати за първи път от повече от 130 години, след като пандемията от коронавируса ускорява намаляването на търсенето на въглища.


Потреблението на въглища е спаднало с 15%, намалявайки за шеста поредна година, докато възобновяемите енергийни източници нарастват с 1%. Това означава, че възобновяемите енергийни източници надминават въглищата за първи път от поне 1885 г., годината, когато Марк Твен публикува „Приключенията на Хъкълбери Фин“ и първият небостъргач на Америка е издигнат в Чикаго.


Производството на електроенергия от въглища падна до най-ниското си ниво за 42 години през 2019 г., като американската администрация за енергийна информация (EIA) прогнозира, че възобновяемите енергийни източници ще задминат въглищата като източник на електроенергия през тази година. На 21 май годината удари 100-ния ден, в който възобновяемите енергийни източници са били използвани по-вече от въглищата.


Виждаме края на въглищата - казва Денис Уамстед, анализатор от Института за енергийна икономика и финансов анализ. - Няма да наблюдаваме голямо възраждане в производството на въглища, тенденцията е доста ясна.


Текущият срив на въглищата би бил почти немислим преди десетилетие, когато източникът на гориво представляваше почти половината от генерираната електроенергия в Америка. Тази част може да падне под 20% през тази година, като анализаторите прогнозират по-нататъшно намаляване наполовина през следващото десетилетие.


Бързият спад оттогава не е възстановен въпреки усилията на администрацията на Тръмп, която премахна ключовото правило за климата от правителството на Барак Обама за намаляване на емисиите от въглищните централи и облекчените изисквания, които не позволяват на въглищните операции да изхвърлят живак в атмосферата и отпадък в потоци.


Въглищата отделят повече затоплящ планетата въглероден диоксид от всеки друг енергиен източник, като учените предупреждават, че използването им трябва да бъде постепенно прекратено, за да се постигнат ненулеви емисии в световен мащаб до 2050 г. и да се избегнат най-тежките опустошения на климатичната криза.


Страните, включително Великобритания и Германия, са в процес на ликвидиране на въглищните си сектори, въпреки че в САЩ индустрията все още се радва на силна политическа подкрепа от страна на Тръмп.


За пазара е голямо събитие да видим възобновяемите енергийни източници да изпреварват въглищата - казва Бен Нелсън, водещ анализатор на въглища в Moody's. - Размерът на намесата за подпомагане на въглищата не е достатъчен, за да промени съществено траекторията си, която рязко намалява.


Нелсън заяви, че очаква производството на въглища да се понижи с една четвърт тази година, но подчерта, че обявяването на индустрията за „свободна" от въглища е „много трудно заявление“ поради продължаващия износ на въглища и използването им в производството на стомана. Има и селски общности, които имат споразумения за изкупуване на електроенергия с въглищни централи, което означава, че тези договори трябва да приключат преди спирането на използването на въглища.


Въглищният сектор е затрупан с множество проблеми, предимно изобилие от евтин газ, който го измести като енергиен източник. Избухването на COVID-19 изостри тази тенденция. С намаляването на търсенето на електроенергия след затварянето на фабрики, офиси и търговци на дребно, комуналните услуги имат много резервна енергия, от която да избират, а въглищата обикновено са последният избор, защото са по-скъпи за управление от газа, слънчевата енергия, вятъра или ядрената енергия.


Възобновяемите енергийни източници представляват 11% от общото потребление на енергия в САЩ през миналата година - дял, който ще трябва коренно да се разшири, за да се избегне опасното изменение на климата. Петролът представлява 37% от общия брой, следван от газа с 32%. Възобновяемите енергийни източници задминаха въглищата, а ядрените източници останаха на 8%.


Отказването от въглищата е голямо препятствие, но следващият кръг ще бъде газовата индустрия - каза Уамстед. - Има емисии от газови централи и те са значителни. Със сигурност не е свършило."Прочетете още за:
въглища еко енергия енергетика

  0 
  2