Еврото достигна 4-месечен връх, докато лидерите на ЕС обсъждат фонда за възстановяване

Еврото достигна 4-месечен връх, докато лидерите на ЕС обсъждат фонда за възстановяване Снимка: Photo by Markus Spiske on Unsplash

Еврото достигна четиримесечен връх спрямо долара, след като се оказа, че лидерите на ЕС се приближават до споразумение за размера на нов фонд за възстановяване от коронавируса.

Единната валута в Европа се повиши с 0,3% до 1,145 долара, най-много спрямо долара от началото на март. Валутата се покачи до най-високото си ниво от януари 2019 г., когато се повиши до $ 1,1467 по време на ранната търговия в понеделник (20 юли).


След три дни обсъждане на фонда за възстановяване, който настрои лидерите на по-богати страни срещу онези страни, които са най-силно засегнати от пандемията, холандският премиер Марк Руте и австрийският канцлер Себастиан Курц изразиха оптимизъм относно достигане на споразумение.


Преговорите прекъснаха в 6 часа сутринта, след като Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, предложи 390 милиарда евро безвъзмездни средства за засегнатите страни. Това беше по-ниско от предложенията, които влизат в срещата на върха, но по-високо от по-ранните искания на съюза от „пестеливи“ нации, включително Нидерландия.


Доходността на 10-годишните облигации в Италия, отразяваща разходите за заеми за третата по големина икономика в Европа, както и настроението на инвеститорите към по-уязвимите финансови страни на блока, спадна до 1,19% - най-ниската от началото на март. Европейският бенчмарк Stoxx 600 отмени ранния си спад до 0,3%, а германският Dax нарасна с 0,5%.


В Лондон FTSE 100 е спаднал с 0,7%, като собственикът на British Airways IAG и онлайн търговецът на дребно Ocado са най-големите участници. Най-добрият представител на FTSE беше производителят на лекарства AstraZeneca. Той нарасна с 2,5% на фона на изблик от ентусиазъм относно коронавирусните ваксини, които предизвикаха увеличаване на дяловете в биотехнологичната група Synairgen повече от пет пъти - или 450 на сто.


Акциите в САЩ нараснаха с 0,3% в петък, което позволи S&P 500 да се затвори по-високо за трета поредна седмица. Но индексът остава на отрицателна територия за годината, като инвеститорите са загрижени за въздействието на изтичането на обезщетенията за безработица, определени до края на месеца.


От друга страна, инвеститорите търсят свежи улики за това как пандемията е засегнала корпоративните приходи, като Microsoft, IBM и Unilever са сред тези, които ще отчетат резултатите от второто тримесечие тази седмица.


В Азия китайският индекс CSI 300 за акции, регистрирани в Шанхай и Шенжен, скочи с 2,6%. Регулаторите заявиха в петък (17 юли), че ще позволят на застрахователите да инвестират повече от активите си на фондовия пазар. Но хонконгският индекс Hang Seng се затвори на плоско равнище, тъй като градът претърпя нова вълна от коронавирусни инфекции. Японските акции бяха претеглени по данни, показващи, че износът през юни е спаднал с по-бързи темпове от прогнозите на икономисти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: