Холограми вместо видеоразговори в близко бъдеще

Холограми вместо видеоразговори в близко бъдеще Снимка: lifewire.com

Идеята е на Кристоф Грейнгер-Хер, шеф на луксозната марка швейцарски часовници IWC.

Вместо да лети до глобалното търговско изложение Watches and Wonders в Шанхай, той се появил на събитето като 3D холограма в реален размер, разказва bbc.com. 

„Излъчихме го от офиса му в Шафхаузен, Швейцария, до събитието в Шанхай. Той си свърши работата, разговаря с колеги и дори представи нов часовник и всичко – в реално време“, казва Дейвид Нусбаум от американската фирма за холограми Portl с централа в Лос Анджелис. 

Компанията използва портали – високи 2.5 м компютързирани стъклени кабини, оборудвани с камери, микрофони и високоговорители, а софтуерната система излъчва чрез интернет холограмния двойник на потребителя.

„Почти няма закъснение и ако не е стъклото пред холограмата, бихте помислили, че човекът всъщност е там” обяснява Дейвид Нусбаум. Той има големи планове: „След няколко години това ще стане редовен начин за комуникация между офисите. Във всеки мол, във всяко фоайе можем за нула време да заменим какъвто и да е павилион с дигитален дисплей. Това ще бъде новият начин на бизнеса да представя продукцията си директно или на запис”.

Едни от най-активните потребители на системата Portl са Netflix и T-Mobile. Цените на порталите започват от $60 000 за брой, така че определено не са евтини. Но може да ги наемете далеч по-изгодно. 

Microsoft също предлага холограмна технология чрез слушалки, наречени HoloLens 2. При цена от $3 500 за брой, те са значително по-евтини от системата на Portl, но 3D холограмите им не са така реалистични, а по-скоро изглеждат като анимиран аватар.

Microsoft's HoloLens 2 Team Answers More Questions About Biometric  Security, Audio, & Hand Tracking « HoloLens :: Next Reality
Снимка - hololens.reality.news

Немската инженерна компания Thyssenkrupp, един от най-големите световни произведители на асансьори и ескалатори, вече все по-рядко изпраща свои технически лица да правят профилактика или ремонти на съоръженията им по света. Вместо това, чрез слушалките HoloLens 2, холограма на техен специалист инструктира местен техник и контролира изпълнението на задачата. 

Japan Airlines пък използва холограмните слушалки в обучението на механици и екипажи на самолети. А следващата година компанията Ikin, Сан Диего, ще пусне устройство, което се прикачва към мобилния телефон и проектира във въздуха прозрачна 3D холограма на човека, с когото водите видео разговор.

Гордън Ветцщайн, доцент по електротехника и компютърни науки в Станфордския университет, казва, че холограмите са "по-ефективен начин" за комуникация от видеоконферентната връзка, защото „С холограмите можете да осъществите зрителен контакт, да разчетете фини знаци и сигнали – напр. кой кого гледа, как реагира и пр.”. Той обаче предупреждава, че вбъдеще могат да възникнат проблеми, ако холограмните двойници станат толкова реални, че да се различават трудно от действителен човек, което създава риск от манипулиране.

Ако се усъвършенства и популяризира, технологията може да сбъдне мечтите на Пипи Дългото Чорапче – някой друг да ходи вместо нея на училище. И може би в бъдеще учебните заведения и офисите вместо с хора, ще са пълни с портали, а в тях ще учат или ще работят холограмните ни копия... Засега подобни идеи не се обсъждат от апологетите на холограмната технология и виртуалната реалност, но какво ли от филмовата фантастика не се сбъдна...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: