Чрез ковид искат да ни контролират, смятат повечето северномакедонци

Чрез ковид искат да ни контролират, смятат повечето северномакедонци Снимка: Euronews

В Северна Македония се ширят много конспиративни теории, сочи ново проучване на Института за демокрация Societas Civilis (IDSCS) и Президентския център за политическо образование (PCPO) – но страната не е изклчение.

Според данните, около 65% от населението на Северна Македония вярва в изкуствения произход на коронавируса, създаден с цел да контролира хората. Близо 46% смятат, че самолети го рапръскват във въздуха, а 44% са убедени, че здравното им министерство е „надуло” броя на жертвите на Covid-19, защото „получават пари”

Пред Euronews журналистът Боян Стойковски казва, че резултатите "не са изненадващи", тъй като в Северна Македония редовно се разпространяват фалшиви новини и много от хората по принцип вярват в конспиративни теории, така че „пандемията е просто поредната”.

Анализът на IDSCS показа, че възрастовата група от 30 до 39 години, работещите и хората с висше образование се поддават по-малко на неофициално разпространявана информация. Заключението на IDSCS е, че нарастването на неоснователните твърдения е свързано с дълбоко недоверие към политиците и демократичните институции.

Според Our World In Data само 37,9% от възрастните в Северна Македония са напълно ваксинирани. Процентът е доста по-нисък от средните за Европейския съюз 68% ваксинирани.

Миналия месец стотици протестираха по улиците на Скопие срещу новите ограничителни мерки и препоръки, както и срещу  задължителните ваксинационни сертификати за държавните служители. Същевременно продажбата на фалшиви сертификати процъфтява, а популистки теории са превзели социалните медии, особено по темата за поредната мутация на вируса - Omicron.

Проучването на IDSCS показа също, че около 29% от анкетираните северномакедонци изобщо не вярват в климатичните промени, а 46% смятат, че те се контролират от сателити и радари в космоса. Най-висок е процентът на убедените (72%), че светът се котролира от шепа влиятелни семейства.

Но склонността към конспиративни теории не е приоритет на северномакедонците, макар че заблудите им по отношение на пандемията са на едно от най-високите нива в Европа. 

Неотдавнашно проучвне в Обединеното кралство показа, че почти половината британци вярват в правдоподобността на най-популярните „неофициални” версии: около 40% смятат, че смъртта на принцеса Даяна не е случайност, 32% изобщо не вярват на официалните новини, а 25% са убедени, че информацията за НЛО се прикрива от правителствата. Че атаката на 11 септември „е планирана” смятат 14%, още толкова не вярват, че човешки дейности са причина за глобалното затопляне. 

Все пак едва 2% от британците са на мнение, че кулите за мобилни телефони 5G ги „облъчват”, а само 4% смятат, че ваксините срещу Covid-19 са прикритие за имплантиране на микрочип, пише ВВС. Доверието в управляващите е колебливо, дори наскоро широко популярна акция за събиране на помощи за арестуван екоактивист нарече британското правителство "бутафорно".

Анализът на социалния състав сред любителите на конспиративни теории е сходен с този в Северна Македония – по-доверчиви към тях са хората без добро образование, безработните и тези с ниски доходи. Социалните медии навсякъде се смятат за най-сериозен източник на недостоверна или поне непроверена ниформация, а чатовете са редовната трибуна на конспиративните теории.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: