С коронавирус е по-вероятно да заразят тези, които вярват в конспиративни теории

С коронавирус е по-вероятно да заразят тези, които вярват в конспиративни теории Снимка: https://pixabay.com/

Мащабно нидерландско проучване, публикувано от Cambridge University Press, показва, че хората, които вярват в конспиративни теории, свързани с COVID, са по-склонни да се заразят с коронавирус, пише Business Insider

Резултатите от проучването показват, че хората, които вярват в конспиративни теории, свързани с коронавируса, е по-малко вероятно да бъдат тествани за COVID-19, но когато бъдат тествани, е по-вероятно да бъдат положителни за заразата.

Нидерлансдските експерти също така отбелязват, че тази група граждани е по-склонна да нарушава разпоредбите, приети за предотвратяване на разпространението на вируса, и че при такива обстоятелства те по-често ще загубят работата си, ще печелят по-малко, ще бъдат изложени на социално отхвърляне или ще се чувстват по-малко добре.

Авторите на изследването, учени от VU в Амстердам, твърдят, че "основната характеристика на теориите на конспирацията е, че те са последователни, дори ако теорията на конспирацията  логически или научно е невероятна. Ако теорията на конспирацията изглежда реална за този човек, тя има реално въздействие върху " неговите нагласи, емоции и поведение."

Водещият автор на изследването, социалният психолог Ян-Уилем ван Проойен, казва, че той и колегите му са изследвали 5745 души, за да получат напречен разрез на нидерландското  общество от голяма извадка от участници в проучването, първо през април 2020 г., а след това отново през декември 2020 г.

Социалните психолози изучават как социалното влияние, социалното възприятие и социалното взаимодействие влияят на индивидуалното и групово поведение.

Техните резултати показват следното: „Убедеността в теорията на конспирацията предсказва колко добре хората успяват да се справят с предизвикателствата на пандемията и следователно това има значителни последици за частното и общественото здраве, както и за икономическото и социалното благополучие на тези, които са склонни към такива теории".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: