Двустранните търговски отношения между България и Египет ще бъдат активизирани

Двустранните търговски отношения между България и Египет ще бъдат активизирани Снимка: mi.government.bg

Това обсъдиха в Кайро министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на публичния бизнес сектор в Египет Хишам Тауфик

Кооперирани производства за износ към трети държави, както и отварянето на египетския пазар за български стоки обсъдиха министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на публичния бизнес сектор в Египет Хишам Тауфик в Кайро. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Министър Везиева изтъкна, че България може да предложи експертиза в сферата на фармацията, хранително-вкусовата промишленост, биоземеделието и производството на електрически автобуси и микробуси. Български компании имат интерес от експорт на медикаменти, машини за хранително-вкусовата промишленост и технологии за електроиндустрията.

Двамата обсъдиха и сътрудничеството в сектора на земеделието, свързано с нови технологии за биопроизводство. Българският икономически министър посочи, че има много добри възможности за взаимодействие в сферата на преработващата промишленост, машиностроенето и производството на храни. Тя допълни, че в България има изключителни специалисти в IT индустрията, като можем да предложим технологични и софтуерни решения. 

Везиева и Тауфик се обединиха около това, че има огромен потенциал за развитие на търговските отношения, не само за възстановяване на нивата на стокообмена преди пандемията, но и да бъдат надминати в следващите няколко години.

По време на срещата стана ясно още, че България има възможности за износ към египетския пазар на месо и земеделски продукти. 

В министерство на публичния бизнес сектор в Кайро пред министър Везиева бяха представени и възможностите, от които българските експортно ориентирани компании могат да се възползват в икономическа зона "Суецки канал". 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: