Климатичните активисти не си падат по милиардери

Климатичните активисти не си падат по милиардери Снимка: geekwire.com

Илон Мъск е ядосан, Джеф Безос - обиден, след като и двамата (поотделно) попаднаха под прицела на природозащитници и този път щетите не са само морални.

„Сериозно ли!!??” - изригна Мъск в Тweeter, след като разбра, че фабриката му Tesla в Берлин все още не може да започне производство, тъй като екоактивисти призовават за нов кръг дискусии относно въздействието на предприятието върху околната среда в района.

От Gigafactory на Tesla в Берлин съобщиха, че вече са отговорили на около 800 възражения в тази посока, но сега Службата по околната среда на Бранденбург иска отново да започне обществени дискусии, тъй като на досегашните обсъждания някои документи са били представени частично, а други въобще са липсвали. Такова мнение изразиха в съвместно изявление екоорганизациите Nabu, BUND, Green League и Natur Freunde. 

Засега няма яснота дали исканите дискусии отново ще отложат стартирането на Tesla Gigafactory. Но и окончателното одобрение от Министерството на околната среда също все още го няма. Заводът се строи от май 2020 г., когато Tesla разполагаше само с „първоначалните одобрения“, което означава, че строителството е продължило на свой риск, без гаранция за окончателно одобрение. 

Ситуацията възниква в момент, когато Мъск пристигна в Германия за Gigafest Berlin – парти в стил местен панаир, за да отпразнува откриването на европейския си обект. Но откриване нямаше и вместо модели на Tesla, присъстващите бяха „изненадани” с виенско колело, DJ-сетове и сергии за „гига храна“.

Илон Мъск искаше да започне производството си край Берлин през ноември или декември, но сега изглежда, че това може би ще се случи едва след нова година. Избирайки за новия си обект Германия, заради „силния ѝ опит в инженерството”, Мъск се отказа да строи завод за автомобилни батерии в Обединеното кралство, защото сметна, че заради Brexit създаването на голяма производствена единица на Острова е „твърде рисковано“.

Същевременно, има основателни очаквания, че ъгловатият дизайн и стоманеният корпус на камионите Cybertruck, които Мъск се готви да произвежда в Gigafactory, едва ли ще издържат изискванията на ЕС за безопасност.

Black Friday protests: Jeff Bezos caricature rides rocket as Extinction  Rebellion block 15 Amazon depots | indy100
Снимка - indy100.com

„Черният петък” пък удари Amazon, но очевидно не в желаната от Джеф Безос посока, след като екоактивисти блокираха повече от дузина складове на гиганта за онлайн търговия в Обединеното кралство, Германия и Холандия. На един от протестите се появи и самият Безос – под формата на гигантска карикатурна кукла, „кацнала” върху ракета с надпис „До изчезването и след това“ – намек за последните екскурзии на собственика на Amazon в Космоса, независимо от критиките, че хвърля милирди за космически туризъм, замърсявайки тежко атмосферата.

Протестиращите възнамеряват да задържат блокадата поне 48 часа. Техен говорител каза: „Amazon и подобни компании правят огромни печалби, разпалвайки консуматорски настроения, които не са в съответствие с идеята да имаме планета, годна за живеене. Реалността е, че COP26 се провали по една основна причина - конференцита не е бе организирана, за да разглежда климатичното въздействие на настоящата икономическа система, която разчита на неограничен растеж на производството и потреблението, за сметка на оцеляването на планетата”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: