Протести срещу ковид-мерките в Нидерландия завършиха със стрелба

Протести срещу ковид-мерките  в Нидерландия завършиха със стрелба Снимка: voanews.com

Стотици протестираха снощи в Ротердам срещу новите ограничения и забраната за фойерверки в новогодишната нощ.

През седмицата случаите на Covid-19 в страната рязко се увеличиха, достигайки най-високи нива от началото на пандемията. Това накара нидерландското правителство да наложи частичен локдаун миналата седмица – ресторантите и магазините затварят по-рано, а спортните събития се провеждат без публика. 

Освен това правителството планира да въведе изискване за „корона пропуск” и за втора поредна година забрани фойерверките в новогодишната нощ, за да „предотврати допълнително натоварване на медицинските служби”.

„Корона-пропускът” ще се издва на ваксинирани, преболедувли или хора с актуален отрицателен тест. Документът ще позволи на притежателите си достъп до ресторанти, клубове и други заведения, както и до спортни събития.

Натрупвнето на ограничителни мерки предизвика остри реакции и в петък вечер стотици хора дадоха воля на гнева си по улиците на пристанищния град Ротердам. Протестиращите замеряха полицейските сили с камъни и фойерверки и запалиха няколко полицейски коли, съобщават новинарските агенции.

Градските власти спряха обществения транспорт, а конна полиция се опита да разпръсне протестиращите. След като не успяха, силите на реда разгърнаха водни оръдия, а впоследствие дадоха и няколко предупредителни и директни изстрела, "защото ситуацията беше животозастрашаваща", каза говорител на полицията пред Reuters. 

Ранени са общо седем души, двама от които с огнестрелни рани, а най-малко 20 са арестувани. Кметът на Ротердам осъди случилото се и нрече петъчната вечер „оргия на насилието”. В града е въведено извънредно положение, а главната му гара е затворена в резултат на насилието.

„Знаем, че най-малко двама души са ранени, вероятно в резултат на предупредителните изстрели, но трябва да разследваме точните причини допълнително“, каза в изявление говорител на полицията. 

Протестите и сблъсъците на демонстранти с полицията продължават цяла седмица, включително в Хага, Амстердам, Харлем, Гелеен и Ден Бош. Арестувани са над 150 души. Според данни на полицията, ранени са най-малко 10 полицаи.

От сравнително сходни нива, от октомври насам случаите на Covid-19 в Европа растат, като в последните седмици направиха рязък скок нагоре. Най-тежко засегната е Австрия, следвана от Нидерландия, Обедненото кралство и Германия. Сравнително стабилна и на най-ниско ниво остава ситуацията със заразата в Италия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: