Франция въведе нови мерки срещу тормоза в училище

Франция въведе нови мерки срещу тормоза в училище Снимка: theconversation.com

Училищните забавления тип „Клюкарката” изглежда все повече се превръщат в сериозен проблем и причина за нови социално предизвикани заболявания.

Все повече ученици се лекуват при психолози и ползват психоаналитици, за да преодолеят стреса, предизвикан от злостни публикации в социалните мрежи, дело на техни връстници. Обикновено оплакванията са тревожност, депресия, апатия, дори самоубийствени мисли. Започнали онлайн, подобни сблъсъци често прерастват в реални прояви на физическо отмъщение, а в някои случаи жертвите предприемат и фатални невъзратими стъпки. 

С подобни аргументи, френският президент Еманюел Макрон обяви пускането на ново приложение срещу тормоза в училище, както и промяна в закона, целяща да разшири родителския контрол върху всички електронни устройства, използвани от децата.

„За съжаление днес тормозът все още продължава в училищата, в социалните медии, без нито един момент на спокойствие за жертвите. Ще променим закона, за да направим родителския контрол по-ефективен, като гарантираме, че приложението ще бъде инсталирано по подразбиране на всеки телефон, компютър и таблет, използвани от децата“, каза Макрон във видео, публикувано в профила му в Twitter.

Това е втора подобна мярка за годината, след пуснатата от Макрон помощна телефонна линия - 3018 – за пострадали от тормоз в училище. Изглежда, че злостната епидемия се разраства, предизвиквайки много съмнения към либералното възпитание и границите на независимост на децата и тийнейджърите. Поведението им често поставя под въпрос моралните ценности и на непълнолетните, но и на обществото, принудено в нашия технологичен век да налага естествената човешка добронамереност със законови мерки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: