Мъж влиза в затвора при строг режим за нарушаване на карантината

Мъж влиза в затвора при строг режим за нарушаване на карантината Снимка: radiokantipur.com

По обвинителен акт на Районна прокуратура - Търговище осъдиха ефективно подсъдим за нарушаване на противоепидемични мерки

36-годишният Х.И. е предаден на съд от Районна прокуратура - Търговище за това, че при условията на продължавано престъпление е нарушил мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората и като лице, поставено под карантина не изпълнил задължението да не напуска дома или мястото си за настаняване, в което е посочено, че ще пребивава, е осъден на една година „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване. 

Търговищкият Районен съд го призна за виновен за извършеното от него престъпление по чл. 355, ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 от НК. Мъжът ще трябва да плати и глоба в размер на 10 000 лева.

На 6 юни 2021 година 36-годишният Х.И. пристигнал в България от Федерална република Германия през ГКПП - Дунав мост и бил поставен под карантина от РЗИ – Русе. Той трябвало да остане на адрес в град Търговище за период от 10 дни, без да има правото да излиза, съобразно заповедта на Министъра на здравеопазването от 3 юни 2021 година. Подсъдимият собственоръчно подписал предписанието към него.

Въпреки, че бил поставен под задължителна карантина, мъжът нарушил противоепидемичните мерки. Три пъти той бил засичан от полицейски служители в нарушение и бил предупреждаван за това.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Търговище. Мъжът е предаден на съд и е осъден ефективно.

Определението на съда, с което е одобрено постигнатото споразумение между прокуратурата и 36-годишния мъж, е окончателно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: