Хората са станали по-студени в буквалния смисъл на тази дума

Хората са станали по-студени в буквалния смисъл на тази дума Снимка: .kp.ru

За 200 години, по някакви мистериозни причини "нормалната" температура на човешкото тяло е намаляла значително

Учени от Медицинското училище на Станфордския университет (Stanford University, School Of Medicine) съобщават миналата година, че през ХІХ-ти век хората са били по-топли, т.е. - имали са по-висока телесна температура. Под ръководството на професора по медицина Джулия Парсонет (Julie Parsonnet) те проучват няколко бази данни - от "старинни" до съвременни, обхващащи измервания на температурата на почти милион души, направени за период от 157 години. Екипът забелязва, че за това време температурата на мъжете е станала с 0,59 градуса по Целзий по-ниска, а женските тела са се охладили с 0,32 градуса.

През ХІХ-ти век температура от 36,6 градуса се е считала за понижена, а нормалната температура е била именно от 37 градуса. За това свидетелства в трудовете си немският физиолог Вундерлих (Carl Reinhold August Wunderlich). Той стига до това заключение през 1851 г., след като анализира няколко милиона показания на термометрите, с които е измерена температурата на 25 хиляди пациенти в болници и клиники в Лайпциг. Съответните записи се съхраняват в архивите им.

Съвременните лекари предполагат, че или температурата тогава се е измервала по някакъв начин неправилно, или нашите не толкова далечни предци са се затопляли от време на време от възпалителни процеси и хронични бактериални инфекции. Оказва се обаче, че днес дори тези хора, които са страдали от инфекции по-често от другите - например в дивите племена на индианците от Южна Америка, са станали по-студени.

Джулия Парсонет и нейните сътрудници не се съмняват, че през ХІХ-ти век температурата се е измервала правилно. Те смятат, че причината за понижаването й, два века по-късно, е друга. Според тяхната хипотеза, при съвременните хора е забавен метаболизмът, чиято скорост отразява телесната температура. Скоростта е намаляла с 6%. Но какво точно е причинило "забавянето", довело до"температурната аномалия", остава загадка.

Изследователи от Харвардския университет (Department of Human Evolutionary Biology, Harvard University) предлагат свое обяснение, като публикуват хипотезата си в специализираното списание Current Biology.

Те "копаят" още по-дълбоко - до температурите, измерени през 1820 година. Изследването им потвърждава и съществуването на феномена, и количествените му показатели, идентифицирани от предшествениците им, както и тяхната идея, че става дума за скоростта на метаболизма.

Харвардските учени предполагат, че метаболизмът се забавя поради факта, че от врмето на индустриалната революция и в резултат на нея, физическото натоварване намалява – средно с 27 минути на ден. Което именно и отговаря на тези 6 процента. Накратко, намалява двигателната активност на съвременните хора - и вкъщи, и на работата. Затова, в сравнение с предците си, те са по-студени в прекия смисъл на думата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: