„Дървото на смъртта“ може да ви порази, дори ако се подслоните под него

„Дървото на смъртта“ може да ви порази, дори ако се подслоните под него Снимка: sciencealert.com

Според Института по храни и селскостопански науки на Флорида, всички части на дървесния вид са изключително отровни и взаимодействието или поглъщането на коя и да е от тях може да бъде смъртоносно.

Скорошен случай с пострадали поднови предупрежденията. „Истинската смъртна заплаха е малкият ароматен плод на манчинела, който води до силно повръщане, диария и дехидратиране с необратими последствия“, пише ВВС. 

Манчинела (Hippomane mancinella), принадлежи към големия род Euphorbia, към който се числи и коледната звезда. Наричана понякога „плажна ябълка“ или „отровна гуава“, манчинела расте в Централна Америка – южните тропически части на Северна Америка, Карибите и северните райони на Южна Америка. Наричана на испански „arbol de la muerte”, (дърво на смъртта), според Световните рекорди на Гинес манчинела е най-опасното дърво в света.

Въздействието му е описано през 1999 г. от рентгеноложката Никола Стрикланд, изпитала силата му от първо лице на карибския остров Тобаго, тропически рай, пълен с идилични безлюдни плажове.

Забелязвайки сред чистата природа на острова много нападали кокосови орехи и манго, Стрикланд открила сред тях прилични на малки ябълки плодове със сладък примамлив аромат и решила да ги опита. Само след миг приятният сладък вкус бил заменен от люто, парещо усещане и мъчително стягане в гърлото, което постепенно се влошило дотолкова, че любопитната курортистка едва преглъщала. 

Стрикланд оживяла, само защото едва отхапала от смъртоносните ябълчици и обилно използвала като противоотрови мляко и пиня колада. През 2000 г. тя описва подробно симптомите си в The British Medical Journal и уточнява, че болките ѝ отшумели едва след осем часа, а токсинът продължил да се оттича в лимфните възли по шията, засилвайки агонията. 

Рентгеноложката е събрала и съобщения от местни жители за тежки случаи на отравяне при вдишване на дима от запалени клони на манчинела, плюс възпаление на очите и дори временна слепота.

Активното вещество на растението е гъстият млечен сок, който изтича от всичко – кората, листата и дори плодовете. Заради токсичното си съдържание, сокът може да причини тежки, подобни на изгаряне мехури, ако влезе в контакт с кожата.

Един от токсините, които дървото съдържа - форболът е силно разтворим във вода и затова при дъжд дори разреденият с дъждовни капки сок може сериозно да изгори кожата ви.

Поради тези ужасяващи свойства, в някои части от естествените местообитания на манчинела, дървото е обозначено с предупредителни знаци – информационни табели, червени кръстове, пръстени и дори череп с кръстосани кости.

Бихте си помислили, че хората може просто да изкоренят опасните дървета, но те всъщност играят важна роля в местните екосистеми – манчинелата расте в плътни гъсталаци, които осигуряват отлична защита срещу вятъра и ерозията по плажовете на Централна Америка. 

Освен това карибските дърводелци от векове използват дървесина от манчинела за производство на мебели, след като я нарежат внимателно с предпазно облекло, за да избегнат отровата и сушат дървения материал на слънце, което неутрализира отровния сок.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: