България е на трето място в света по намаляване на продължителността на живота

България е на трето място в света по намаляване на продължителността на живота Снимка: https://pixabay.com/

Русия е на първо място по намаляване на продължителността на живота, на второ са САЩ, на трето България

Освен това в Руската федерация най-високата смъртност се наблюдава сред хората под 65-годишна възраст. На второ място в този трагичен списък са САЩ, на трето – България.

Изследването е проведено от международна група учени, включително специалисти от Руското висше училище по икономика. Резултатите са публикувание в списание BMJ.

През 2020 г. продължителността на живота за мъжете и жените спада във всички страни с изключение на Нова Зеландия, Тайван и Норвегия, където продължителността на живота се е увеличил, и в Дания, Исландия и Южна Корея, където не се промени. Тези държави са се справили както с ограничаването на разпространението на коронавирус, така и с подкрепата на обществените здравни системи. Общо данните за смъртността са оценени в 37 индустриализирани страни.

„От появата на SARS-CoV-2 здравните политики, прилагани за минимизиране на въздействието на пандемията, се различават значително в различните страни“, казват изследователите.

Тези мерки са повлияли на много от социалните и икономически фактори, от които зависи здравето, включително наличието на здравни услуги. Следователно цялостното въздействие на пандемията и свързаните с нея политики има последици за общата смъртност, чиято точност и пълнота е поставена под въпрос в много страни."

В същото време авторите на изследването отбелязват, че увеличението на загубените години живот е по-силно, отколкото по време на грипната епидемия през 2015 г. Освен това този процес е засегнал повече страни.

Анализът не позволява да се установи кои от смъртните случаи са причинени именно от COVID-19 и кои са повлияни от косвени фактори - икономически промени, стрес, затруднен достъп до медицински услуги. Изследователите призовават за бъдеща работа за по-внимателна оценка на въздействието върху смъртността и други рискови фактори, като етническото неравенство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: