ООН с изявление за безчинствата на руски наемници в Африка

ООН с изявление за безчинствата на руски наемници в Африка Снимка: newlinesmag.com

Частната военна компания „Вагнер” преследва, тормози и заплашва граждани, миротворци, журналисти, хуманитарни работници и представители на малцинствата в Централна Африка.

Това се казва в изявление на Върховния комисариат на ООН за правата на човека от изтеклата седмица. Констатациите са на експертни групи на ООН, проучващи използването на наемци, чиято дейност е заплаха за човешките права и местния бизнес. Данните показват многобройни случаи на насилие, отвличания, изтезания и екзекуции без съд и присъда, съобщава AFP.

„Призоваваме властите да спазват задълженията си по международното право и да държат отговорни извършителите на тежки нарушения и злоупотреби с правата на човека и международното хуманитарно право“, се казва в изявлението.

ООН съобщава също и за нееднократно подавани сигнали за участие на наемниците в случаи на сексуално насилие. Смята се, че има много повече от регистрираните подобни инциденти, тъй като ужасените жертви се страхуват да се обърнат към правоохранителните органи и така престъпниците остават безнаказани.

Официално, частната военна компания „Вагнер” предоставя услуги по поддръжка, военно оборудване и обучение. Членовете ѝ обикновено са със статут на „инструктори“. Критиците на тази дейност обаче обвиняват групата в злоупотреби с правата на човека и обслужване на интересите на Кремъл. За персонал на „Вагнер” се съобщава в Централноафриканската република (ЦАР) Либия, Египет, Судан, Зимбабве, както и в Сирия. Според френски източници, военната хунта в Мали също е обмисляла подобна сделка.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан нарече "Вагнер" „компания от руски наемници, която в качеството си на пълномощник води война от името на Русия“, Той каза, че „дори Русия да отрича, никой не се заблуждава, а ЦАР е най-зрелищният пример“ за действията на групата.

Миналия вторник посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд потвърди данни, според които „руските наемници участват в действия, нарушаващи човешките права на цивилни и извличат огромни печалби от плащания за услугите си и от концесии за добив на полезни изкопаеми, лишавайки по този начин местните жители от критично необходими ресурси“.

Москва за пореден път отрече каквато и да е връзка с частната военна компания и заяви, че в ЦАР има 1135 "невъоръжени инструктори", които подкрепят обсаденото правителство на президента Фостен Туадера.

Печално известната военна групировка се свързва с името на руския бизнесмен Евгений Пригожин, който обаче отрича. Вагнеровци се обвиняват и в убийството на трима руски разследващи журналисти по време на експедицията им в ЦАР през 2018 г. 

Подобна съдба застигна и друг руски журналист през същата година, заел се да разследва смъртта на четирима руски „бойци” в Сирия. В своя статия репортерът Максим Бородин разкрива принадлежността на загиналите към „Вагнер” и разказва за тайните им погребения. Материалът, предизвикал грандиозен скандал в Русия, се оказва последен в живота на Бородин. На 12 април 2018 г. полицията в родния му град Екатеринбург съобщава за инцидент, при който журналистът е загинал, след падане от терасата си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: