Газовата политика на Русия заплашва най-бедната държава в Европа

Газовата политика на Русия заплашва най-бедната държава в Европа Снимка: stiri.md

Предизвиквйки глобална газова криза, Русия използва газовия си потенциал като политическо оръжие, за да поддържа сферите си на влияние.

Въпреки газовата криза в страната му, външният министър на Молдова е оптимистично настроен.  В интервю за ВВС Нику Попеску съобщи, че страната му за първи път е купила газ не от руския „Газпром”, а от полската компания PGNiG, която предостави на Молдова един милион кубически метра от синьото гориво.

Молдова обаче ще има нужда от много по-големи обеми, ако „Газпром” затвори кранчето. Досега 100% от молдовския газ идваше от Русия. Но договорът за доставката му изтече в края на септември и предлагайки нов, „Газпром” вдигна цената, срещу което Молдова се възпротиви. 

При липсата на нова сделка руският енергиен гигант за един месец намали доставките до минимум, което накара Молдова да обяви 30-дневно извънредно положение. "Газпром" обвини Молдова в "провокиране на криза" и поиска изплащане на дълг от $ 709 милиона, който Молдова оспорва.

Молдовските власти казват, че биха искали да подпишат нов договор с Газпром, но само ако условията са изгодни. Засега молдовската индустрия се справя само с една четвърт от необходимото ѝ гориво, като компенсира останалото си потребление с други енергийни източници. Бизнесът се надява правителството да компенсира високите разходи, възникнали вследствие на провокирания от Москва недостиг на природен газ.

Не е тайна, че Русия иска да задържи в орбитата си страните от бившия СССР и Молдова вижда в реакцията на „Газпром” форма на политическо изнудване. Настроенията в страната са за откъсване от руското влияние - цел, която поне засега е трудно постижима.

Енергетикта на Молдова е силно обвързана с Москва – освен че газовите ѝ доставки досега се осъществяваха изцяло от „Газпром”, руският газов гигант е мажоритарен собственик на молдовската газова компания Moldovagaz, а над 80% от електроенергията в Молдова идва от руска електроцентрала в Приднестровието - сепаратистки регион на Молдова, подкрепян икономически, политически и военно от Москва.

Молдова търси алтернативи и среща подкрепа. През последните години е изграден нов газопровод от Румъния, който в момента дава глътка въздух на молдовския бизнес и гражданите. Молдова комуникира активно и с ЕС по въпросите за диверсификацията на газовите доставки и енергийния пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: