Нов скок на заразените с коронавирус в Москва

Нов скок на заразените с коронавирус в Москва Снимка: themoscowtimes.com

Руската столица затваря магазини, ресторанти и училища заради скок в инфекциите и смъртните случаи.

Ще работят само магазини със стоки от първа необходимост, като супермаркети и аптеки, а ресторантите ще предлагат само храна за в къщи. 

От събота, 30 октомври работниците в цяла Русия ще бъдат в 9 дневен отпуск, в опит да се ограничи разпространението на вируса. За последните 24 часа Русия отчете рекордните 1159 смъртни случая от Covid-19. Рекорден е и броят на новозаразените – 40 096 в региона на Москва, съобщава ВВС.

Общият брой на починалите от Covid в Русия по време на пандемията официално е над 230 000, най-високият в Европа и един от най-високите в света. Последният голям локдаун в Русия беше в периода май - юни 2020 г.

Делът на напълно ваксинираното население на Русия остава нисък - 32,8% на 23 октомври, Our World in Data. Повечето европейски страни отчитат много по-високи нива.

Въпреки интензивния стремеж на държавата, много руснаци остават подозрителни към ваксината Sputnik V, която е международно призната като ефективна защита срещу Covid-19.

Изправени пред това частично блокиране между 30 октомври и 9 ноември, много руснаци решиха да отидат на почивка. Съобщава се, че курортните хотели в Египет - популярна дестинация за руснаците - са изцяло резервирани от руски туристи, а полетите до Египет са разпродадени.

Руската новинарска служба "Вести" съобщава за паническо запасяване с продукти заради новите ограничения, което е създало напрежение на някои пазари за месо и риба. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: