Учените вече могат да пречистват въздуха от вируси

Учените вече могат да пречистват въздуха от вируси

Нова филтрираща система очиства помещенията от вируси с ефективност 99,9%.

Екип от учени от Университета в Кеймбридж разработи уред за пречистване на въздуха. Както показват тестовете, новата система очиства помещенията от вируси с ефективност 99,9%.

При създаването на устройството учените използват въглеродни нанотръбички, известни със своите сорбиращи свойства. Освен това, новата система за филтриране е оборудвана с подплата от полиестер, който не само не се износва, но и издържа на високи температури. Неговата устойчивост към топлината играе особено важна роля, тъй като в устройството присъстват филтри от електропроводящи мембрани, способни да се загряват до 80 градуса по Целзий за броени секунди и по този начин да обеззаразяват повърхността си.

След проведените експерименти учените установяват, че новата филтрационна система ефективно пречиства въздуха от различни вируси, включително и от бетакоронавирус. Този вид коронавирус се пренася от животни и е подобен по структура на СOVID-19 . Също така, устройството успешно се бори с аденовирусите. Те поразяват дихателната система на човека, причинявайки пневмония или трахеобронхит.

Създателите на системата за пречистване на въздуха виждат в разработката потенциал за ранно масово производство. Учените са убедени в ефективността на филтрация и силата на засмукване на въздуха, които поставят устройството им на едно ниво с други високоефективни въздушни филтри. Според тях новата система може да се използва в линейки, болници и обществени места. Също така, учените посочват, че пречиствателят на въздуха може да работи не само отделно, но и заедно с отоплителната или вентилационната системи.

Science Direct

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: