В самата природа има модел за борбата с пластмасовото замърсяване

В самата природа има модел за борбата с пластмасовото замърсяване Снимка: crushpixel.com

Учени от Принстънския университет установиха, че скромните яйца, с които ежедневно закусват милиони хора по света, могат да ни бъдат съюзник и при филтрирането на водата от микропластмаси и сол.

Според техните новаторски експерименти, ако се изсушат чрез замразяване и след това се загреят силно, яйчните белтъци могат да премахнат 98% от солта в морската вода и 99% от микропластмасите в нея, съобщава Euronews. Според изследването, публикувано в сп. Materials Today, яйчните белтъци действат по същия начин, дори ако са изпържени или разбити.

Ето как става: естественият яйчен белтък е сложна система от почти чист протеин. Когато се изсуши чрез замразяване и се нагрее до 900°С в среда без кислород, този протеин образува структура от въглеродни нишки и графенови пластове, която действа като много стегнато сито и при филтриране задържа микропластмасите или солта от водата.

Според скорошно проучване, хората по света без да забележат консумират до пет грама микро и нанопластмаси всяка седмица – нежелана прибавка, която може да има опасни последици за здравето. Малките частици се задържат в човешката кръв, настаняват се в органите и според последни изследвания, могат да индуцират в клетките т.нар. канцерогенеза - процес, който предизвиква ракови мутации.

Дали обаче яйчните белтъци могат да бъдат мащабно решение срещу замърсяването с микропластмаса? Не, казват учените, проблемът няма да се реши само с яйца, макар че според изследването, яйчният белтък показва по-добри качества в пречистването на водата дори от активния въглен. 

Но ако научната група в Принстън успее да усъвършенства производствения процес, яйчният белтък би могъл да се приложи в пречистването и на по-големи количества  вода – особено ако учените успеят да синтезират протеин със същите филтриращи качества.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: